12 ülkeden Romanlar için ulusal plan!

12 ülkeden Romanlar için ulusal plan!

AB üyesi 12 ülke, Avrupa Komisyonu'nun geçtiðimiz yılki talebi üzerine, Romanların entegrasyonu için oluşturdukları ulusal planlarını sundu. Bu ülkeler, entegrasyon için ayırdıkları kaynakları açık bir şekilde belirtti.

Avrupa'daki en büyük azınlık grubu olan Romanlar, sıkça ırkçılık, ayrımcılık ve toplumdan dışlanmayla karşı karşıya kalıyor. Roman çocukların büyük kısmı halen okula gitmiyor. Romanlar, istihdam alanında adil şansa sahip deðil. Roman kadınlar halen şiddet ve sömürünün kurbanı halinde.

Romanların çoðu günlük hayatlarında ön yargı, hoşgörüsüzlük, ayrımcılık ve toplumdan dışlanmayla karşılaşıyor. Çoðunlukla çok düşük sosyo-ekonomik şartlarda yaşıyorlar.

Avrupa Komisyonu'nun sosyal işlerden sorumlu üyesi Laszlo Andor, “Roman topluluklarının karşılaştıðı zorluklar üye ülkeler arasında bazı farklılıklar gösterse de, Romanların Avrupa'ya entegrasyonu ortak ekonomik, sosyal ve ahlaki zorunluluðumuzdur” diye konuştu.

AB Temel Haklar Kuruluşu tarafından 11 AB ülkesinde bulunan Romanların durumuyla ilgili yayımlanan bir raporda, Romanların üçte birinin işsiz olduðu, yüzde 20'sinin sosyal güvenliðinin bulunmadıðı ve yüzde 90'ının yoksulluk sınırının altında yaşadıðı belirtildi.

Kuruluştan Yannis Dimitrakopulos, Fransa, Ýtalya ve Ýspanya gibi ülkelerdeki Romanların, tıpkı Macaristan, Romanya ve Slovakya'daki Roman toplulukları gibi, toplumun geri kalanından daha kötü durumda olduðunu söyledi. Dimitrakopulos, “En çok şaşırdıðımız şey bu. Arada ciddi farklar olmasını beklerdik ancak Romanlardan ve komşularından aldıðımız cevaplarda çok az fark var” dedi.

Avrupa Komisyon'un deðerlendirmelerine göre, AB üyesi ülkelerin büyük kısmı, Romanların topluma entegrasyonu için gerekli mali kaynakları saðlayamadı. Yalnızca Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Slovakya ve Ýsveç kendi kaynakları ya da AB fonlarından Roman entegrasyonu için ayrılmış kaynakları açık bir şekilde belirtti.

Komisyon'un adaletten sorumlu Başkan Yardımcısı Viviane Reding, üye ülkelerin Romanların entegrasyonu için stratejiler ortaya koymuş olmasının sevindirici olduðunu ifade ederken, “Stratejiler ortaya koymak önemli bir adımdır. Ancak, üye ülkelerin artık vites deðiştirip, çabalarını somut adımlarla, net hedeflerle, ayrılmış fonlarla, uygun takip ve ölçümlerle desteklemesi gerekmektedir” dedi. Kaðıt üzerinde stratejilerden daha fazlasına ihtiyaç olduðunu vurgulayan Reding, Avrupa'daki 10-12 milyon Roman'ın hayatlarını iyileştirebilmek için elle tutulur sonuçların olması gerektiðini kaydetti.

Avrupa Roman Politikaları Koalisyonu'ndan Shannon Pfohma ise, “Avrupa Komisyonu'nun deðerlendirmesi, stratejilerin pek çoðunda büyük hatalar bulunduðunu ve ilk adım olarak bile deðerlendirilemeyeceklerini gösteriyor. Hiçbir irade bulunmuyor. Kendini bu şekilde kandırma durumu ne kabul edilebilir, ne de sürdürülebilir” dedi.

ANF NEWS AGENCY