2017 Yeşil Avrupa Başkenti Almanya’nın Essen kenti

2017 Yeşil Avrupa Başkenti olarak Almanya’nın Essen kenti seçilirken, özellikle çevrenin korunması ve sürdürülebilirlik açısından buna layık görüldüğü bildirildi.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2017 Yeşil Avrupa Başkenti olarak seçilen Essen kentinde bugün başlayacak iki günlük bir kutlama yapılacak.

Kutlamalara AB Komisyonu’nun çevreden sorumlu komiseri Karmenu Vella ile Alman Çevre Bakanı Barbara Hendricks’in katılacak.

Essen, yüzlerce kilometrelik bisiklet yolları, Almanya’nın üçüncü en fazla yeşil alanlarına sahip olması, 70’in üzerinde toplu taşıma hattı ve nehirlerdeki arıtma çalışmalarıyla öne çıkıyordu. Yine kentte önümüzdeki yıllarda plastik poşetlerin tümüyle hayattan çıkarılması hedefleniyor.

AB Komisyonu tarafından ilk kez 2010 yılında başlanan Yeşil Avrupa Başkenti uygulamasına daha önce İsveç’in başkenti Stockholm, Almanya’nın Hamburg, İspanya’nın Vitoria-Gasteiz, Fransa’nın Nantes, Danimarka’nın başkenti Kopenhag, İngiltere’nin Bristol ve Slovenya’nın Ljubljana kentleri layık görülmüştü.

Ancak Essen kentinin yeşil başkent olarak seçilmesine BUND adlı çevreci örgütten tepki geldi. BUND açıklamasında, doğal alanların korunması ve trafik gibi konularda Essen kentinin bu ünvanı hak etmediği savunuldu.