77 kişinin katili Breivik: Yine yapardım!

77 kişinin katili Breivik: Yine yapardım!

Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik, yargılandıðı davada, yaptıðı katliamı, “Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en muhteşem ve sofistike saldırısı” olarak tanımlayıp, “yine yapardım” dedi.

Başkent Oslo'da görülen davanın ikinci gününde Anders Behring Breivik ifadesini okudu. Çoðu genç öðrenci 77 kişiyi öldüren Breivik, aynı şeyleri yeniden yapmaya hazır olduðunu söyleyerek, gerçekleştirdiði katliamı, “Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en muhteşem ve sofistike saldırı” olarak tanımladı.

Gençlik kampına bombalı ve silahlı saldırıyı kabul eden Breivik, terör ve toplu cinayet suçlamalarını reddederek beraatını istedi. "Bu eylemler iyilikten kaynaklanıyor, kötülükten deðil" diyen Breivik, Avrupa ve Norveç halklarını Müslüman göçe ve çok kültürlülüðe karşı koruma amacıyla hareket ettiðini söyledi. Breivik, baskın düzenleyerek öldürdüðü öðrenciler için ise, "Bunlar masum çocuklar deðil, siyasi aktivistlerdi" dedi.

Ýfade sırasında yargıç birkaç kez Breivik'in sözlerini keserek konuşmayı kısa tutmasını, Norveç dışındaki ülkeler için yorum yapmamasını ve siyasi nutuk atmaktan vazgeçmesini istedi. Mahkeme görüşlerini yayınlayacaðı bir platform sunmama endişesiyle Breivik'in savunmasının televizyon ve radyoda doðrudan yayınını yasaklamıştı.

Breivik’in yargılandıðı dava 10 hafta sürmesi bekleniyor. Breivik’in ruh saðlıðı davanın başlıca konuları arasında yer alıyor. Bugünkü sözlerinden, cezai ehliyeti olup olmadıðı saptanmaya çalışılacak.

Anders Behring Breivik, 22 Temmuz'da Oslo'da bombalı araçla gerçekleştirdiði saldırıdan sonra, Ýşçi Partisi'ne ait bir yaz kampını basarak çoðu gençlerden oluşan 77 kişiyi katletmişti. Mahkeme akli dengesinin yerinde olmadıðına karar verirse cezasını bir akıl hastanesinde çekecek. Aksi halde 21 yıl hapis yatacak. Bu sürenin sonunda hala topluma tehdit oluşturduðuna karar verilirse cezası uzatılabilecek.

Bu arada, davaya bakan yargıçlardan biri bugün azledildi. Beş kişilik mahkeme heyetine sivil toplumdan seçilen üç yargıçtan biri olan Thomas Indrebö'nün olaylardan hemen sonra "Tek çözüm saldırganı asmak!" diye yazdıðı ortaya çıkması üzerine azledilmesine karar verildi.

ANF NEWS AGENCY