İsrail saldırısında Hizbullah’ın ‘önemli’ bir sorumlusu öldü

Lübnan Hizbullahı'nın "önemli bir yetkilisinin" cuma günü Lübnan'ın güneyinde aracına düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğü bildirildi. Saldırıdan İsrail sorumlu tutuldu.

İsrail ordusu Hizbullah'ın Lübnan'daki füze biriminin başındaki ismi “ortadan kaldırdığını” duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada "Cuma günü erken saatlerde bir İsrail hava kuvvetleri uçağı Bazouriye bölgesinde Hizbullah'ın roket ve füze biriminin komutan yardımcısı Ali Abdül Hasan Naim'i vurarak ortadan kaldırdı" denildi. 

Söz konusu kişinin özellikle "İsrailli sivillere yönelik saldırılar düzenlemekten ve planlamaktan sorumlu" olduğu iddia edildi.

Lübnan resmi haber ajansı ANI, sahil kenti Tire yakınlarındaki Bazuriye'de "bir düşman (İsrail) insansız hava aracının bir araca hedefli baskın düzenlediğini" ve en az bir kişinin öldüğünü bildirdi. 

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Lübnanlı bir askeri kaynak, ölen kişinin İsrail'in baş belası olarak görülen, "Hizbullah'ın önemli bir yetkilisi" olduğunu söyledi ancak yetkilinin kimliği hakkında bilgi vermedi.

Hizbullah, bu saldırıya ilişkin henüz açıklama yapmazken cuma günü İsrail ile Lübnan arasındaki sınırda İsrail askeri mevzilerine ateş açtıklarını duyurdu. Bununla birlikte Hizbullah, Ali Naim'in öldüğünü de duyurdu ama onu “bir savaşçı” olarak tanımladı. 

İsrail ile Lübnan sınırındaki çatışmalar ve bombardımanlar bu hafta yoğunlaştı. 2006’daki yıkıcı savaşın bir benzerinin yeniden yaşanabileceği yönündeki endişeler de arttı. 

Beyaz Saray Perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail-Lübnan sınırında sükûnetin yeniden sağlanmasının "en yüksek öncelik" olması gerektiğini belirtti. 

Lübnan tarafında İsrail'e atfedilen saldırılarda 10'u kurtarma görevlisi olmak üzere 11 sivil, İsrail tarafında ise Hizbullah'ın üstlendiği bombardımanlarda bir sivil hayatını kaybetti.

Lübnan medyası L’Orient Le Jour gazetesine göre 8 Ekim’den bu yana Suriye ve Lübnan’da İsrail saldırıları nedeniyle en az 263 Hizbullah üyesi öldürüldü. 

Sabah erken saatlerde Halep yakınında da Hizbullah’a ait bir füze deposuna saldırı düzenlenmiş, en az 8 Hizbullah üyesi ve 36 Şam askerinin öldüğü bildirilmişti.