ABD'de öğrenciler kampüs kapattı

Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da öğrenciler, polis şiddetini, kurumsallaşmış ırkçılığı ve harç paralarını protesto ediyor.

Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da öğrenciler, polis şiddetini, kurumsallaşmış ırkçılığı ve harç paralarını protesto ediyor.

Hafta başında başlayan protesto gösterilerinin 4. günü olan Perşembe günü öğrenciler, kampüsü kapattılar.

Üniversiteden yapılan açıklamada, Perşembe günü hiç kimsenin üniversiteye giremediğini çünkü kampüsün giriş ve çıkışlarının kapatılmış olduğunu ifade ettiler.

Bu hafta başı Pazartesi günü başlayan gösteriler, ülke çapında devam eden "parasız eğitim için ayağa kal" ve "ırkçı, sınıf ayrımı yapan, yolsuzluğa batmış polis devletini ortadan kaldır" eylemlerinin bir parçası.

ABD'de, son aylarda silahsız siyah Amerikalıların öldürülmesi ve öldüren polislerin yargılanmalarına gerek görülmemesi ABD'de geniş çaplı protesto gösterilerine neden olmuştu.

ABD'de adalet sisteminde de ırk ayrımcılığı hakim. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, ABD'de her üç siyah erkekten biri hayatında en az bir kere hapis cezasına çarptırılıyor. Beyaz erkeklerde ise 17'de 1 olarak hesaplanıyor.

IPSOS araştırma kurumunun yayınladığı başka bir araştırmaya göre ise, Amerikalıların % 31'inin polisin kendi çıkarları için yalan söylediğine inandıklarını ortaya koyuyor.

Bu oran Afro-Amerikalılarda % 45, Latinlerde ise %43'e yükseliyor.