ABD’den İran’a resmi uyarı

İran rejimi, balistik füze denemeleri yaptı ve bunun caydırma amaçlı olduğunu savundu. Washington yönetimi ise bu denemeleri "istikrarsızlık" olarak ele aldı.

Beyaz Saray, resmi olarak İran'ı bölgedeki faaliyetlerinden dolayı uyardı. ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn, "Bugünden itibaren, İran'ı resmi olarak uyarıyoruz" dedi.

Beyaz Saray, İran'ın füze denemesi ve İran tarafından desteklenen Husi isyancılarının Suudilere ait askeri bir gemiye saldırısına dikkat çekti. Açıklamada,  "Uluslararası toplumun İran'ın davranışları ile Yakın Doğu'daki durumu bir bütün olarak istikrarsızlaştığını görmesi gerekiyor" denildi.

İran Savunma Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yeni füze denemelerinde bulunduklarını doğruladı. Bakanlık, bu denemelerin 2015'te yapılan nükleer anlaşmaya aykırı olmayıp, caydırma amaçlı olduğunu savundu.

İran ile altı ülke arasında Mart 2015'te nükleer program konusunda bir anlaşma sağlanmıştı. Bu anlaşma İran'ın atom bombası faaliyetlerini durdurması karşılığında, Batı'nın uyguladığı ekonomik yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyor.

Anlaşma 16 Ocak 2016'ta yürürlüğe girdi.