ABD ‘Kırım iade edilmeden’ Rusya’ya yaptırımlar devam edecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) BM Büyükelçisi, yönetimin genel olarak yumuşak söylemlerinin aksine, Rusya’ya yönelik yaptırımların ‘Kırım’ın kontrolü Ukrayna’ya verilene kadar’ devam edeceğini duyurdu.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki büyükelçisi Nikki Haley, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı ilk konuşmada, Rusya’ya yönelik yaptırımların devamından yana olduklarını söyledi.

Göreve başladığı bir haftanın sonundaki ilk konuşmasında Rusya’nın ‘saldırgan eylemlerini mahkum etmek’ zorunda kalmasının ‘talihsizce’ olduğunu söyleyen Haley, Kırım’ın Rusya’nın kontrolünde olmasına karşı olduklarını kaydetti.

“ABD, 3 yıla yakın bir süredir devam eden Rus askeri operasyonu ve işgali altında acı çeken Ukrayna halkının yanındadır” diyen Nikki Haley, Ukrayna’nın ‘egemenlik hakkına’ saygı gösterilmesi gerektiğini savundu. Haley’in, “Rusya ve desteklediği (Rus) ayrılıkçılar Ukrayna’nın egemenliğini ve topraklarına saygı göstermedikçe bu kriz devam edecektir” demesi de dikkat çekti.

20 Ocak’ta görevi devralan ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın Rusya’ya yönelik uzlaşıcı söylemlerine rağmen Nikki Haley’in bu yönlü aslında beklenen bir tavırdı. Gözlemciler, Trump’ın Rusya yönetimine yönelik yumuşak tavrının dengelenmesi için BM’de böylesi bir söylemin tutturulduğu görüşünde.

ABD ile Rusya arasındaki ilişkiler 2014 yılında başlayan Ukrayna krizi sonrası Kırım’ın ilhak edilmesi ve Moskova’nın Suriye’de rejime destek amaçlı askeri operasyonları sonrasında gerginleşmişti.