ABD-Rusya gerginliği devam edecek

ABD’de görevi devretmeye hazırlanan Başkan Barack Obama’nın Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla 35 diplomatik görevliyi ‘istenmeyen adam’ ilan etmesi ardından yeni yaptırımların gelebileceği duyuruldu.

Başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat aday Hillary Clinton’a karşı Donald Trump’ı desteklemek amacıyla siber saldırılar düzenlediği iddia edilen Rusya ile ABD arasındaki ilişkiler dün iyice gerildi. 20 Ocak’ta görevini Rusya’ya karşı ılımlı söylemleriyle dikkat çeken Donald Trump’a devredecek olan Barack Obama, diplomatları sınırdışının yanı sıra Moskova’nın ülkedeki 9 tüzel kişiliğini yaptırım kapsamına almıştı.

Ancak yaptırım kararının ardından yapılan bir diğer açıklama ikili ilişkileri oldukça belirsiz bir sürece sürükleyecek. Obama, 35 diplomatın ‘ajanlık’ suçlamasıyla sınırdışı edilmesi kararı ardından ‘daha başka yaptırımların’ geleceğini ve bunlar arasında ‘kamuoyuna açıklanmayacak operasyonların da olacağını’ duyurdu.

Obama’nın ‘ABD’nin müttefiki ülkelere’ çağrı yaparak, Rusya’ya karşı birlikte çalışılmasını istemesi de gerginliğin vardığı boyutu gösteriyor.

Rusya’nın sert bir açıklamayla kınadığı yaptırımlarla artan gerginliğin 20 Ocak’a kadarki sonuçları merak edilirken, Trump’ın dün yaptırım kararları öncesindeki açıklaması da dikkat çekmişti. Trump, Amerikalıların ‘yaşamlarına devam etmesi gerektiğini’ söylemişti.

Donald Trump, ‘bilgisayarların yaşamı çok karmaşıklaştırdığını’ ve bilgi çağında ‘insanların neler olup bittiğinden haberi olmadığını’ savunmuştu. Trump’ın seçim öncesinde Rusya’yla yaşanan gerginliklere karşı söylemleri de, Obama’nın duyurduğu yaptırımların  20 Ocak’tan sonra yerini belirli bir gevşemeye bırakacağı ihtimalini güçlendiriyor.