ABD Suudilere cephane sevkiyatını durdurdu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), son aylarda Yemen’deki sivil katliamlarıyla gündemde olan Suudi Arabistan’a cephane ve mermi sevkiyatını durdurma kararı aldı.

ABD yönetimi adına yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’a yapılan cephane sevkiyatının durdurulduğu bilgisi verildi. Reuters ajansına konuşan bir hükümet sözcüsü, bu kararın Yemen iç savaşındaki yoğun sivil ölümleriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan’la ABD arasındaki askeri işbirliğinin ‘açık çek verilmesi’ anlamına gelmediğini söyleyen sözcü, ABD yönetiminin Suudilerin Yemen’deki ‘savaş tarzından’ memnun olmadığını ima etti. Reuters’e konuşan yetkili, Suudi uçaklarının ‘hedef belirlemedeki’ sorunlara dikkat çekti.

Mart 2015’ten bu yana Şii Husi milislerine karşı Arap Koalisyonu’na öncülük eden Suudi Arabistan, Yemen’de yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiği katliamlarla gündemde. Yaz aylarında birçok okul ve hastaneyi vuran Suudi uçakları son olarak Ekim ayında bir cenaze törenini bombalamış ve en az 140 kişiyi katletmişti.

Yemen iç savaşında 2 yıla yakın sürede yaşamını yitiren 10 bin kişinin 4 bine yakınını siviller oluşturuyor.