Af Örgütü : Silahlı şiddet her yıl 500 bin kişiyi öldürüyor

Af Örgütü : Silahlı şiddet her yıl 500 bin kişiyi öldürüyor

Uluslararası Af Örgütü’nün “Adaletsizlik ve zulüm artık eskisi gibi işlemeyecek” başlıðı altında yayınladıðı raporunda 2011 yılında protesto gösterilerinin dünyanın her yerinde gerçekleştiðini belirtirken, silah ticaretine dikkat çekerek her yıl 500 bin kişinin silahlı şiddet nedeniyle hayatını kaybettiðini bildirdi.

Af Örgütü’nün yıllık raporunda 2011 yılında dünyanın her tarafında protesto gösterilerinin yapıldıðı belirtilirken, “En az 91 ülkede ifade özgürgürlüðüne dayatılan kısıtlamalara raðmen, kadınlar ve erkekler sokaklarda, yayınlar yaparak ve internet üzerinden demokrasi, özgürlük ve adalet isteklerini dile getirdiler” dedi.

Çok sayıda hükümetin şiddetli müdahalelerde bulunduðunu belirten Af Örgütü, en az 101 ülkede insanların genellikle hükümet karşıtı gösterilere katıldıkları gerekçesiyle işkence ve kötü muamelelere maruz kaldıðını kaydetti.

PROTESTOCULAR DEÐÝŞÝMÝN OLANAKLI OLDUÐUNU GÖSTERDÝ

Örgütün Genel Sekreteri Salil Shetty, “Kalıcı bir deðişimi kurmak için, ne kadar tiranik olursa olsun şu veya bu yöneticiden kurtulmak yetmiyor. Hükümetlerin kendi evlerinde ve yurt dışında ifade özgürlüklerine saygı duymaları gerekiyor; uluslararası düzeyde sorumluluklarını ciddiye almalılar ve yasa karşısında adalet, özgürlük ve eşitliði güvenceye alan sistemlere ve yapılara yatırım yapmalılar” dedi.

Shetty, “Protestocular deðişimin olanaklı olduðunu gösterdi. Onlar hükümetleri adalet, eşitlik ve insan onurunu savunmaları konusunda düelloya davet etti. Onlar aynı zamanda bu beklentileri karşılamayan liderlerin artık kabul görmeyeceðini de gösterdi. 2012 talihsiz bir şekilde başladı ama hareket geçilen bir yıla dönüşmeli” diye kaydetti.

BASKICI DEVLETLER SÝLAHLANDIRILDI

Örgüt özelllikle silah ticareti ve silahlı şiddete dikkat çekerek, “Uluslar arası toplum, adalet ve güvenliði saðlayacaðına, baskıcı devletleri silahlandırdılar” dedi. Rapora göre her yıl silahlı şiddetten dolayı 500 bin kişi hayatını kaybediyor. Yine silahlı çatışmalar, silahlı şiddet veya klasik silahlar yardımıyla işlenen insan hakları ihlalleri nedeniyle milyonlarca kişi yaralanıyor veya şiddetli baskıya maruz kalıyor, tecavüze uðruyor, evlerinde kovuluyor.

Af Örgütü, doðrudan aðır insan hakları ihlalleri, savaş suçları veya yoksulluða neden olabilecek silah transferlerini engelleyen etkili silah ticaretine ilişkin bir uluslar arası sözleşme istiyor. Zira örgüte göre insan hakları ihlallerinin en az yüzde 60’ında hafif silahlar veya küçük kalibreli silahlar kullanılıyor.

En az 55 silahlı grup ve hükümet gücü ya da yedek birlikler çocukları asker olarak kullanıyor. Sadece 35 ülke konvansiyonel silahların transferi konusunda ulusal rapor yayınlıyor.

ÖLÜM CEZALARI

2011 yılında ölüm cezasını kaldırmak için büyük ilerlemeler kaydedildiðini ancak hala yapılacak çok şey olduðunu ifade eden örgüte göre, dünyada 198 ülkeden 21’inde on yıl önceki oranın üçte birinden daha az ölüm cezası uygulandı. 2011 yılı sonu itibariyle ölüm cezasına mahkum edilen en az 18 bin 750 kişi vardı. Çin binlerce vatandaşını infaz infaz ederken, toplam infaz sayısını açıklamadı. 2011. Ýran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan ve Somali’de hala açık infaz uygulaması sürüyor. Af Örgütü, “1977 yılında ölüm cezasına karşı kampanya yapmaya başladıðımızda sadece 16 ülkede tüm suçlar için ölüm cezası kaldırılmıştı. Bugün ise 141 ülkede yasada yada uygulamada ölüm cezasına başvurulmuyor” dedi.

ORTADOÐU’DA DURUM

“Halk ayaklanmaları uzun süredir varlıðını devam ettiren rejimleri zorladı ve hatta devrilmelerini saðladı. Protestocular ve muhaliflere karşı şiddet ve baskı uygulandı. Ýnsan haklarını ihlal edenleri adalet önüne çıkarmak için pek çaba harcanmadı.

Mısır, Libya ve Tunus’ta binlerce siyasi tutuklu serbest bırakıldı ve ifade özgürlüðünün sınırları genişletildi. Ancak, önceki rejimler altında yaşanan ihlaller, işkence, göstericilere karşı aşırı güç kullanımı ve ifade özgürlüðü üzerindeki sınırlamalar devam etti.

Bölge çapında, kadınlara, azınlıklara ve göçmenlere karşı uzun süredir devam eden ayrımcılık yaygın bir şekilde uygulanmaya devam etti. Esas olarak Ýran, Irak, Suudi Arabistan ve Yemen’de gerçekleşen infazların sayısı arttı.”

ANF NEWS AGENCY