Afganistan’da çığ felaketinde bilanço ağırlaştı: 191 ölü

Afganistan'da geçen hafta çığ felaketleri ardından kötü hava koşullarının sebep olduğu bilanço ağırlaştı. Hükümetin verdiği son bilançoya göre 191 kişi öldü, 300 kişi yaralandı.

Yoğun kar yağışı Afganistan'ın 32 vilayetini etkisi altına aldı. Çok sayıda ev kar altında kalırken, çığ felaketleri yaşandı.

En fazla etkilenen bölge Nuristan oldu. Burada resmi verilere göre, en az 68 kişi çığ felaketinde hayatını kaybetti. Nuristan'da onlarca ev yıkıldı.

Ailelere para yardımı yapılırken, gıda malzemeleri helikopterlerle bırakıldı.

Uluslararası Kızılhaç Federasyonuna göre, Afganistan ve komşu Pakistan'da binlerce aile kar ve dondurucu havayla mücadele ediyor. Federasyon, "Bu aileler için yaşam bir daha asla eskisi gibi olmayacak. Bir günde her şeylerini kaybetmeleri trajik bir durum" dedi.

Afganistan'ın dağlık kuzey bölgesi her yıl ölümcül çığ felaketlerine konu oluyor. Ekipman yetersizliği nedeniyle ilk yardım geç ulaşıyor.

KIZILHAÇ’IN 6 ÇALIŞANI ÖLDÜRÜLDÜ, 2’Sİ KAYIP

Bu arada Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin 6 çalışanı öldürüldü, 2’si kayboldu. Kızıl Haç, ülkedeki çalışmalarını belirsiz bir tarihe kadar erteledi. Saldırı, Türkmenistan ile sınırı olan kuzey bölgesinde gerçekleşti. Kızıl Haç Komitesi, çığ felaketi mağdurlarına yardım götürmek isteyen görevlilerinin pusuya düşürüldüğünü bildirdi. Kızıl Haç sözcüsü Thomas Glass, saldırganların kimliğini bilmediklerini ifade ederken, “Afganistan’da son 16 yılda gerçekleşen en kötü olay” dedi.