Alman mahkemesi: İstisnai durumlarda ötenazi hakkı engellenmemeli

Almanya’da geçtiğimiz Kasım ayında Federal Meclis tarafından reddedilen ötenazi hakkına ilişkin yargıdan kısmi onay çıktı.

Ağır hastalığı nedeniyle ölümüne yardımcı olacak ilaç talep eden bir hastanın eşi tarafından Leipzig’deki Federal İdare Mahkemesi’nde açılan davada karar açıklandı.

Mahkemenin kararında, ‘ekstrem istisnai durumlarda’ devletin ağır hasta ve acı çeken bireylere ‘ölümü getirecek ilaçlara erişimi engellememesi’ gerektiği belirtildi. Kararda, davaya konu olan ağır hasta kadının ötenazi hakkının engellenmesinin kanuna aykırı olduğu vurgulandı.

Federal İdare Mahkemesi, ağır hasta ve iyileşme şansı hiç olmayan bireylerin ‘dayanılamaz acı nedeniyle’ özgürce aldıkları ‘hayatlarını sonlandırma’ sonlandırma kararının ‘istisnai’ olduğuna dikkat çekildi.

Davanın başvurusu, 2004 yılında geçirdiği bir kaza nedeniyle boynundan aşağısı felçli olan bir kadının eşi tarafından yapılmıştı. Zorla nefes alan ve yardıma muhtaç halde yaşamaya mahkum olan kadının Federal Tıbbi Malzeme ve İlaç Enstitüsü (Bfarm) adlı yetkili kuruluşa Natrium-Pentobarbital adlı ağır uyuşturucu ilacı alma talebi reddedilmişti. Başvurunun reddedilmesi üzerine hastanın 2005 yılında İsviçre’de ötenaziyle yaşamına son verdirdiği bildirildi.