Alman polisinin hataları sayesinde İtalya’ya kaçabildi

Alman polisinin katliam ile Avrupa genelindeki arama emrini çıkarması arasında 30 saat kadar bir sürenin geçtiği ve bunu fırsat bilen Amri’nin de kayıplara karışmayı başardığı anlaşılıyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 12 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının faili olarak Avrupa genelinde aranan Anis Amri’nin İtalya’da ölü ele geçirildiği duyurulurken, saldırganın Alman polisinin hatalarından faydalanarak ülke dışına kaçmayı başardığı aşikar. Amri’nin önce Fransa’ya, oradan da İtalya’ya rahatlıkla geçmesinde Alman polisinin başka bir yabancıyı yakalaması etkili oldu.

Bugün İtalyan medyasında yer alan ve Amri’nin Milano kentinde bu sabaha karşı bir kimlik kontrolü sırasında çıkan çatışmada öldürüldüğüne ilişkin haber İçişleri Bakanı Marco Minniti tarafından hemen sonrasında düzenlenen basın konferansıyla doğrulanmıştı.

Milano’nun Sesto San Giovanni semtinde polislerce durdurulan Tunus vatandaşı Amri’nin çantasından çıkardığı silahla bir polisi yaraladığı, diğer polisin ise saldırganı öldürdüğü bilgisi verildi.

SALDIRIYLA ARAMA EMRİ ÇIKARILMASI ARASINDA ONLARCA SAAT GEÇTİ

Ancak Anis Amri’nin Berlin’deki katliamdan sonra İtalya’ya kadar kaçabilmesinde Alman güvenlik birimlerinin büyük hatalarının payı olduğu biliniyor.

Pazartesi akşamı saat 20.00’den hemen sonra tırla Breitscheidplatz’daki Noel pazarına saldıran Amri’nin olay yerinden kaçtığı, polisin bir görgü tanığının ifadesine uyarak o esnada alandan kaçan bir Pakistanlı mülteciyi gözaltına aldığı öğrenilmişti. Ancak bu kişinin saldırgan olmadığı çok geç saatlerde anlaşılmış, saldırının faili olduğu anlaşılan Anis Amri’nin ise olaydan saatler sonra dahi aynı bölgede kapatılmış bir caminin önündeki görüntüleri ortaya çıkmıştı.

Amri’nin saldırıda kullanılan tırda bıraktığı iddia edilen kimlik belgesi de ancak saldırıdan sonraki gün bulunmuştu. Alman polisinin katliam ile Avrupa genelindeki arama emrini çıkarması arasında 30 saat kadar bir sürenin geçtiği ve bunu fırsat bilen Amri’nin de kayıplara karışmayı başardığı anlaşılıyor.

ÖNCE FRANSA’YA ORADAN DA İTALYA’YA GEÇTİ

Amri’nin Berlin’den sonra bilinmeyen bir şekilde Fransa’nın Chambéry kentine, oradan da İtalya’nın Torino kentine trenle gittiği bildiriliyor. Saldırganın öldürüldüğü kent olan Milano Anti-Terör Şefi Alberto Nobili, Amri’nin Torino’dan yine trenle Milano’ya geçtiği bilgisini paylaştı.

Gece 01.00 sıralarında Milano’ya gelen saldırganın burada saat 03.00 sıralarında polisin kimlik sormasıyla açığa çıktığı ve sonrasındaki çatışmada öldürüldüğü de Nobili’nin verdiği bilgiler arasında.

Berlin’deki saldırıda 12 kişi yaşamını yitirmiş, 48 kişi de yaralanmıştı.