Almanya: Astana görüşmeleri ‘sadece bir aşama olabilir!’

Kazakistan’ın başkenti Astana’da bugün başlayan ‘Suriye görüşmelerini’ değerlendiren Almanya Dışişleri Bakanı, Suriye sorununa kalıcı çözüm için yeterli olmadığını vurguladı.

Başkent Berlin’de Astana’daki görüşmelere ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Bana göre, Suriye’ye siyasi çözüm ancak Uluslararası Suriye’ye Destek Grubu’nun katılımıyla mümkün olabilir” dedi.

Bölgesel aktörlerin ve komuş ülkelerin tümünün müzakere masasında olması gerektiğini savunan Steinmeier, Astana görüşmelerinin çözüm yolunda ‘sadece bir ara aşama’ olabileceğinin de altını çizdi. Avrupa ülkelerine Suriye’deki savaş nedeniyle kaçan mültecilerin varlığını hatırlatan Steinmeier, bundan dolayı da Avrupa’nın masada olmasının şart olduğunu dile getirdi.

Steinmeier, Astana’da daha çok Türkiye, Rusya, İran ve diğer ülkeler arasındaki askeri işbirliğine odaklanılacağını da kaydetti.

Astana’da ‘Suriye görüşmeleri’ adıyla düzenlenen yarım yamalak organizasyona katılan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise, buradaki görüşmelerin 8 Şubat’ta Cenevre’de yapılacak direkt müzakerelere giden ‘yolu açmasını’ umduğunu söyledi.

Hali hazırda Astana’ya giden ‘muhalif’ adı altındaki gruplar da Beşar Esad’ın gönderdiği heyetle direkt görüşmeleri reddediyorlar.