Almanya bastırdı, Yunanistan’ın borç erteleme kararı askıya alındı

Yunanistan’da geçtiğimiz hafta sonu genel grev ve protestoların düzenlenmesine yol açan kemer sıkma politikalarını ‘yetersiz’ bulan Eurogroup, borçların hafifletilmesi kararını durdurdu.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup Başkanı Jeroen Dijselbloem, Yunanistan’ın borçlarının hafifletilmesine ilişkin geçtiğimiz hafta alınan kararın askıya alındığını söyledi. Dijselbloem, buna gerekçe olarak ‘Yunanistan hükümetinin anlaşmalarla aynı çizgide olmamasını’ gösterdi.

Ancak 5 Aralık’ta Eurogroup toplantısındaki kararın askıya alınmasında özellikle Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin etkisinin olduğu bildiriliyor. Schäuble’nin Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın düşük maaşlı emeklilere bir maaş ikramiye verileceğine dair vaadinden dolayı borçların hafifletilmesi kararına ‘veto koyduğu’ öğrenildi.

Schäuble ve diğer bazı ülkelerin bakanlarının Çipras’ın 16 bin mültecinin yaşadığı Ege Adaları’nda katma değer vergisindeki artışı erteleme kararını da bahane ettikleri bildiriliyor.

Eurogroup tarafından 6 Aralık’ta varılan uzlaşıyla borçları 300 milyar euroyu aşan Yunanistan’ın borç geri ödemesi profilinin yumuşatılması amacıyla yayılması kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda dalgalı faiz oranlı tahviller, sabit faiz oranlı ve uzun vadeli tahvillerle değiştirilecek ve faiz oranı takası düzenlemesi yapılacaktı.Yunanistan kredilerinin ortalama vadesi 28 yıl kadar. Bu önlemler sayesinde 2030-2040 yıllarına kadar bu sürenin 32,5 yıla kadar uzayabilmesi isteniyordu.