Almanya’da kaya gazı ve petrolü tartışmaları

Almanya’da Federal Hükümet tarafından geçtiğimiz gün kabul edilen ve meclise gönderilmesi düşünülen tasarı ile fracking yöntemiyle kaya gazı ve petrolü çıkarılmasına imkan verilmesi gündemde.

 

Almanya’da Federal Hükümet tarafından geçtiğimiz gün kabul edilen ve meclise gönderilmesi düşünülen tasarı ile fracking yöntemiyle kaya gazı ve petrolü çıkarılmasına imkan verilmesi gündemde Federal Meclis’te sert tartışmalara neden olacak kanun tasarısı özellikle yerel medya organları arasında yoğun tartışmalara yol açtı.

Almanya’da kaya gazı ve petrolü çıkarılmasını mümkün kılacak tasarının kabul edilmesi halinde dahi bu enerji türünün ne kadar verimli olduğu bilinmiyor. Ayrıca kaya gazı ve petrolünün yeryüzüne çıkarılması için kimyasal maddelerin de kullanılacak olması nedeniyle tepki çeken bir yöntem. Almanların önemli bir kısmının kaya gazı veya petrolüne karşı oldukları biliniyor.

TASARININ GETİRİLMESİ ‘TOPLUMA HAKARET’

Konuya ilişkin Südwest Presse gazetesinde yer alan haberde, hükümetin kaya gazı-petrolü planları için ‘topluma hakaret’ yorumunda bulunuldu. Fracking yönteminin Alman halkınca reddedildiğinin hatırlatıldığı haberde, komünler ve birçok eyaletin de karşı çıktığının altı çizildi.

Südwest Presse haberinde, Avrupa ülkelerindeki kaya gazı veya petrolü rezervlerinin çok düşük olduğu ve ABD’de dahi mevcut yatakların kapanmak üzere olduğuna dikkat çekildi.

FRACKİNG’E KARŞI ÇIKMAK ‘DÜŞÜNCE YASAKLAYACILIĞIYMIŞ’

Ekonomi gazetesi Handelsblatt ise, kaya gazı-petrolü üretimine karşı çıkanları ‘düşünce yasaklayıcıları’ diye suçladı. Fracking yöntemiyle gaz veya petrol çıkarılmasına karşı itirazların ‘rasyonel argümanlarla açıklanamayacak’ olduğu da savunuldu.

Handelsblatt’daki yorumda, fracking yöntemine karşı çıkılmasının ‘tipik Alman korkusu’ olarak adlandırılırken, bu durumun  ülkenin refahı için kötü sonuçlar doğuracağı iddia edildi.

Lüneburger Blatt’da yer alan haberde, kanun tasarısının fracking yönteminde uyulması gereken kuralları net bir biçimde koyduğu savunulurken, yüze yakın milletvekilinin kanunun ‘sertleştirilmesi’ yönündeki talepleri eleştirildi.

İÇME SUYU REZERVLERİ KİRLETİLECEK

Schwäbische Zeitung’da yer alan yorumda ise, “mümkün olan herşey yapılır diye bir kural yoktur” denilerek, fracking metoduna karşı çıkıldı. Gazetede, “büyük ihtimalle bahsi geçen fracking metodu ciddi zarar vermeyecek. Ancak ihtimal dahilinde olan birşey var ki, birçok içme suyu rezervinin kullanılacak kimyasallarla kirletilmesi söz konusu.

‘ALMANYA’NIN BU GAZA İHTİYACI YOK’

Ludwigsurger Kreiszeitung’da yer alan yorumda da, Almanya’nın uzun sürelerdir yenilenebilir enerjilerde karar kıldığına dikkat çekilerek, “(Almanya’nın) bu gaza ihtiyacı yoktur” denildi. Gazete, Almanya’nın uluslararası alandaki iklim politikasına uygun bir biçimde ‘fracking yöntemine net bir hayır’ demesinin daha uygun olacağını dile getirdi. Haberde, fracking yöntemine olan tepkiler nedeniyle enerji şirketlerinin deneme sondajlarını yapıp yapmayacağının da bilinmediğine vurgu yapıldı.

Neue Presse gazetesi ise, Almanya’nın enerji ihtiyacı ve başka ülkelerde çıkarılan kaya gazı veya petrolünün satın alındığı hatırlatıldı.

Hidrolik kırma olarak da adlandırılan fracking yöntemiyle kaya gazı veya petrolü çıkarılması çevrecilerin sert tepkisini çekiyor. Fracking, yerin binlerce metre altında yer alan tabakalara tazyikli su pompalanarak, daha önce mümkün görülmeyen kaya gazı, kaya petrolü veya türevlerinin çıkarılmasını esas alan bir teknik.