YENİLENDİ

Almanya’da ne sağ ne de sol koalisyon mümkün olmayacak

Almanya’da yapılan son seçim anketine göre ülkede ne sağ ne de sol koalisyonların iktidar şansı bulunmuyor.

Spiegel Online tarafından yapılan araştırmaya göre, Başbakan Angela Merkel’in başında olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oyların yüzde 37,1’ini alacak. CDU’nun en yakın rakibi ise yüzde 20,4 oyla mevcut koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) olacak.

Ankete göre, göç ve Avrupa Birliği karşıtı söylemleri öne çıkaran Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin oy oranı yüzde 13,2, Sol Parti’nin (Die Linke) ise yüzde 9,5 olacak. Yeşiller’in oy oranının yüzde 9,3 olarak hesaplandığı araştırmaya göre Liberal Demokrat Parti (FDP) yüzde 6,2 oyla yeniden Federal Meclis’e girmeye hak kazanacak.

Bu sonuçlara göre 2013’e oranla CDU ve SPD oy kaybederken, diğer tüm partilerin oylarında artış olacak.

Ancak ankete göre ne geleneksel CDU-FDP ne de SPD-Yeşiller veya Die Linke’yi de içine alacak şekilde tüm sol partilerin koalisyonları için yeterli çoğunluk yakalanamıyor. Hiçbir partinin AfD ile koalisyon kurmak istememesi nedeniyle yeniden CDU-SPD’den oluşan büyük koalisyonun kurulması ihtimali güçleniyor.

CDU-SPD koalisyonunun devre dışı kalması halinde ise en gerçekçi ihtimal olarak CDU-Yeşiller ve FDP’nin kuracağı ‘Jamaika koalisyonu’ görülüyor. 

MARTİN SCHULZ BAŞBAKAN ADAYI OLDU

Bu arada, Eylül ayında yapılacak genel seçimlerde, dördüncü kez aday olan başbakan Angela Merkel’in Sosyal Demokrat Partili (SPD) rakibi belli oldu. Merkel koalisyonunun küçük ortağı SDP, başbakan adayı olarak Avrupa Parlamentosu’nun eski başkanı Martin Schulz’u gösterdi.