Almanya’nın Namibya’daki soykırımına karşı dava

Almanya’nın 20’nci yüzyılın başında Namibya’da soykırıma uğrattığı Herero ve Nama halkları adına ABD’de dava açıldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bir mahkemeye yapılan başvuruda, 1904-1908 yılları arasında Güneybatı Afrika ülkesi Namibya’da on binlerce insanın katledilmesinden dolayı şikayette bulunuldu.

Herero halkı adına Vekuii Rukoro, Namalar adına ise David Frederick adlı temsilciler tarafından açılan davada, Almanya ve Namibya hükümetleri arasında yürütülen tazminat müzakerelerine halk temsilcilerinin de katılabilmesi talep ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM)’nin 2007 yılındaki bir deklarasyonuna atıfta bulunan davacılar, yerli halkların haklarına ilişkin önemli kararların alınması sırasında temsilci bulundurmaları gerektiğine dikkat çekti.

Temmuz ayında, Almanya’nın 1904-1908 yılları arasında katliamlara maruz bıraktığı ve daha önce tanıdığı Herero ve Nama halkına yönelik soykırımdan ötürü özür dilemeye hazırlandığı duyurulmuştu.

Almanya ile Namibyalı heyetler arasındaki görüşmelerde, Alman-Namibya Gelecek Vakfı adlı bir kuruluşun hayata geçirilmesinde uzlaşılırken, birçok alt yapı ve deniz suyu arıtma projesine de destek verilmesi planlanmıştı.

75 BİN İLE 85 BİN ARASI KİŞİ SOYKIRIMDA KATLEDİLDİ

Büyük oranda günümüzdeki Namibya topraklarına denk gelen bölgede 1884-1915 yılları arasında Alman Güneybatı Afrikası adlı sömürge bölgesi kurulmuştu. Herero ve Nama halkının yaşadığı alanlarda 1904 yılında çıkan bir isyan, Korgeneral Lothar von Trotha komutasındaki Alman işgal birliklerince kanlı bir biçimde bastırılmıştı.

İsyan sırasında ve sonrasında 1908 yılına kadarki dönemde 65 bin ile 85 bin arasında Herero ile 10 bin kadar Nama halkı üyesi soykırımdan geçirilmişti. O dönemde bölgede yaşayan Hereroların dörtte üçünün katledildiği tahmin ediliyor.