Almanya ‘rockçu’ gruplara yasaklar getiriyor

Almanya’da ırkçı ve milliyetçilerin de aralarında olduğu ve ‘rockçu’ olarak adlandırılan çete gruplarının sembollerine ilişkin Dernekler Yasası’nda değişikliklerle sınırlama getiriliyor.

Rock adıyla örgütlenen ve kendilerine özgü sembolleri de olan gruplara yönelik Dernekler Yasası’nda sert önlemler getirildi.

Buna göre, rockçu grupların giydikleri elbiselerin üzerinde yasak bir sembolün olması halinde kıyafetin tümünü giymek yasak olacak. Bu grupların kıyafetlerindeki birçok sembolden sadece birinin yasaklı olması halinde kamuya açık alanlarda kıyafetlerini giymeleri yasaklanıyor.

Federal Meclis’teki oylamada iktidar partileri CDU/CSU ve SPD yasak lehine oy kullanırken, Yeşiller çekimser kaldı. Die Linke (Sol Parti) ise karşı oy kullandı.

2015 yılında Karlsruhe Federal Mahkemesi’nde alınan bir kararla, rocker denilen çete gruplarının kıyafetlerine yönelik yasaklar gevşetilmişti. Mahkeme, birden çok sembolün olduğu kıyafetlerde sadece bir yasaklı sembol nedeniyle kıyafetlere ceza verilemeyeceğine hükmetmişti.

Bazıları ırkçılardan oluşan rockçu gruplar arasında son dönemde ‘Osmanlılar’ adıyla Türk MİT’iyle çalışan bir grup da dikkat çekmişti. Bu grubun Almanya’da MİT adına çalıştığı ve yine Kürt rockçu gençlerin oluşturduğu Bahoz adlı grupla çatışma halinde olduğu biliniyordu.