Almanya sınırdışıları kabul etmeyen ülkelere vize baskısı yapacak

Almanya, sınırdışı kararı verilen mültecileri geri almak istemeyen ülkelere yönelik ‘vize politikasını sertleştirme’ tehdidini gündeme getirdi.

Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanlarının katıldığı bir toplantıda konuşan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, vatandaşlarını geri kabulde direnen ülkelere yönelik yaptırım seçeneğini öne sürdü. Birçok ülkenin sınırdışı kararı verilen vatandaşlarını geri alma konusunda ayak dirediğini söyleyen de Maiziere, bu ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize politikalarının sertleştirileceğini belirtti.

Bu önlemleri daha da ileri götürebileceklerini kaydeden de Maiziere, vize politikasının ‘yönetici bireylere’ kadar zorlaştırılabileceği tehdidinde de bulundu.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayınlanan verilere göre, birlik ülkelerinde başvuruları reddedilen mültecilerin yüzde 40’ı üçüncü devletlerin çıkardığı sorunlar nedeniyle sınırdışı edilemiyor. Bu kişilerin ya vatandaşı oldukları ülkenin ya da transit geçişte kullandıkları ülke tarafından geri kabule yanaşılmamasının sınırdışıları engellediği belirtiliyor.

Almanya’da Aralık ayında 12 kişiyi katleden Anis Amri adlı DAİŞ çetesinin sınırdışı edilmek istendiği, ancak Tunus makamlarının işlemleri geciktirmesi nedeniyle sınırdışı edilemediği ortaya çıkmıştı.

SEÇİM KAMPANYASINDA DA KULLANILACAĞI İDDİA EDİLİYOR

Öte yandan Der Spiegel dergisinde yer alan bir haberde, Thomas de Maiziere’nin de üyesi olduğu Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) mültecilerin geri gönderilmesi konusunu Eylül ayında yapılacak genel seçimlerde kullanacağı iddia edilmişti. Spiegel haberinde, sınırdışı edilen vatandaşlarını geri kabul etmeyen ülkelere yönelik ‘her türlü yöntemle baskının arttırılması’ ifadesinin CDU’nun seçim programına konulacağını savunulmuştu.