Almanya'ya geçen yıl 1 milyon kişi sıðındı

Almanya'ya geçen yıl 1 milyon kişi sıðındı

Ýstatistiklere göre geçtiðimiz yıl Almanya'ya olan göç, 1996 yılından beri en yüksek seviyesine ulaşarak 1 milyon sınırına dayandı. Başta ekonomik krizle boðuşan Yunanistan, Ýspanya, Polonya ve Macaristan vatandaşları olmak üzere 958 bin kişi, geçtiðimiz yıl Almanya'ya sıðındı.

Alman Federal Ýstatistik Dairesi'nin açıkladıðı rakamlara göre Avrupa'daki ekonomik kriz ve bu krize karşı Almanya'nın dayanıklılıðının da etkisiyle 2011 yılında bu ülkeye göç önceki yıla göre yüzde 20 artarak 1 milyona dayandı. Bu, son 16 yılın en yüksek rakamı.

Almanya'ya en fazla göç veren ülkeler yoksul ülkeler deðil, Yunanistan, Ýspanya, Macaristan ve Polonya gibi Avrupa Birliði ülkeleri.

Geçtiðimiz yıl Yunanistan'dan gelen göçte yüzde 90, Ýspanya'dan göçte ise yüzde 52 artış yaşandı. Buna karşılık Almanya'ya AB dışındaki ülkelerden yapılan göçte çok sınırlı bir artış oldu.

Buna göre Asya kıtasından göç yüzde 11, Afrika'dan ise sadece yüzde 1 oranında arttı. 2011'de Almanya'ya bir milyon yeni insan taşınırken, bu ülkede yaşayan 679 bin kişi de ülkeyi terk etti. Ayrılanların yüzde 70'i başka ülke kökenlilerden oluşuyor.

ANF NEWS AGENCY