Amerikan ordusu Kunduz’daki sivil ölümlerini kabul etti

Amerikan ordusu tarafından yayınlanan bir açıklamada, geçtiğimiz Kasım ayında Afganistan’da bir köyde 33 sivilin vurulduğuna dair iddialar resmen kabul edildi.

Afganistan’daki Amerikan güçleri adına yayınlanan bir basın açıklamasında, Kasım ayında Kunduz vilayetinde 33 sivilin yaşamına mal olan bombardımana dair yapılan araştırmanın detayları paylaşıldı.

Basın açıklamasına göre, 3 Kasım’da bir köyde yaşanan ölümlerin ‘meşru savunma’ kapsamında gerçekleştiği savunuldu. Açıklamada, bir köyde Taliban çeteleriyle ABD ve Afgan askerlerinin çatıştığı ve Talibanların sivilleri kalkan olarak kullandığı kaydedildi.

Açıklamada, “Yapılan soruşturma, ‘üzücü bir şekilde’ 33 sivilin öldürüldüğünü ve 27’sinin de yaralandığını göstermiştir” denildi.

ABD ordusunun açıklamasında, Talibanların ateşi altında kalan ABD ve Afgan güçlerine destek için uçakların devreye girdiği ve sivillerin bu bombardımanda yaşamını yitirdikleri kabul edildi. Ancak sivillerin ‘büyük ihtimalle’ Talibanların saldırılarını düzenlediği evlerde olduklarının anlaşıldığı belirtildi.

Afganistan’daki Amerikan birliklerinin komutanı general John Nicholson ise, “Çatışmanın şartlarının ötesinde, masum can kayıplarından ötürü üzgünüm” dedi.

3 Kasım 2016’da Kunduz’daki bir köyde meydana gelen sivil ölümleri ciddi tepkilere yol açmıştı.