Amerikan yerlilerinden Washington’da oleodük protestosu

Kuzey Dakota’da bir oleodük inşaatını protesto eden yüzlerce Amerika yerlisi Beyaz Saray önünde protesto eylemi düzenledi.

Amerika yerlileri, ABD’nin Dakota eyaletinin kuzeyinde oleodük inşaatına karşı protesto eylem yaptı.

Tamtamlar, dansçılar ile düzenlenen eylemde, “Su hayattır” sloganı atıldı, yerliler dillerinde şarkılar söyleyerek, oleodük inşaatını protesto etti. Yerli kabileler oleodükün kutsal topraklar ve su kaynaklarını tehdit ettiğini belirtiyor.

Kitlelerin yerel kıyafetleri ile katıldığı eylemde AFP’ye konuşan yerlilerden Ogala Lakota kabilesinden 44 yaşındaki Doktor Sarah Jumping Eagle, “Hükümet bizim halk olarak haklarımızı ihlal ediyor ve içme suyunu kirletiyor” diye konuştu.

Eylemcilerin bir bölümü ise Dakota’dan düzenlenen bir uzun yürüyüş ile Washington’a geldi.

Eagle, “Gelecek kuşaklarımız için suyu korumamız gerekiyor. İnsanlar, halkların sesini dinlemeyen bir hükümetten bıktı. Hükümet, büyük şirketleri değil, bizi korumalı” açıklamasında da bulundu.

Amerika yerlileri, oleodükün inşaatını engellemek amacıyla bir yıl boyunca inşaat yerinde kamp kurarak, engelleme girişiminde bulunmuştu. Ülkenin 4 eyaletini geçecek olan oleodük özellikle, Kuzey Dakota’dan gaz ve petrol üretiminde kullanılan “siyah altın” taşımak amacıyla kullanılacak.