Amsterdam’da Gül için olaðanüstü önlemler

Amsterdam’da Gül için olaðanüstü önlemler

Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yıl kutlamalarına katılmak üzere Hollanda’ya gelen Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için başkent Amsterdam’da olaðanüstü önlemler alındı.

Hollanda Kraliçesi Beatrix, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşini bu sabah Amsterdam merkezindeki Kraliyet Saray’ında kabul edecek. Kabulden sonra Gül Ulusal Anıt’a çelenk bırakacak. Törende Başbakan Mark Rutte ile Belediye Başkanı Eberhard van der Laan da hazır bulunacak.

GÜL ÝÇÝN ‘ACÝL YÖNETMENLÝK’ DEVREYE KOYULDU

Gül’ün ziyareti nedeniyle başkent Amsterdam’da olaðanüstü önlemler alınmış durumda. Başkentte ilan edilen ‘acil yönetmenlik’ kapsamında, polise gerekli gördüðü yerde kimlik kontrolü ve müdahale yetkisi veriyor. Bu sabah yürürlüðe konulan yönetmenlik Perşembe gününe kadar geçerli olacak.

Olaðanüstü önlemlere, Gül’e yönelik olası protestolar ile meydana gelebilecek olaylar gerekçe gösterildi. Amsterdam’da Ekim ayında bir grup faşist Kürt derneðine saldırı girişiminde bulunmuştu. Polisin önlem almada yetersiz kaldıðı saldırı sonucu çok sayıda kişi yaralanırken, derneðin giriş kapısında maddi hasar meydana gelmişti.

GÜL PERŞEMBE GÜNÜ LAHEY’DE OLACAK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yarın Lahey’de Başbakan Mark Rutte tarafından Parlamento yerleşkesinde bulunan başbakanlık konutunda kabul edilecek. Gül, Rutte ile görüşmesi ardından parlamento başkanı ve dışişleri başkanıyla bir araya gelecek.

LAHEY’DE PROTESTO GÖSTERÝSÝ

Gül’ün Lahey’deki görüşmeleri sırasında, parlamentonun hemen karşısında Kürt, Ermeni, Asuri ve Türkiyeli işçiler tarafından protesto edilmesi bekleniyor.

Hollanda Kürt Dernekleri Federasyonu (FED-KOM), Hollanda Ermeni Organizasyonları Federasyonu (FAON), Demokratik Asuri Organizasyonu (ADO) ile Hollanda Türkiyeli Ýşçiler Federasyonu (HtiF) dün yayınladıkları “400 yıl kültürel mirasın yıkımı, zulüm, soykırım ve katliam” başlıklı bir bildiride Gül’ü protesto çaðrısında bulunmuştu. Protesto gösterisi 18 Nisan günü saat 11.00’da Parlamentosu karşısındaki ‘Het Plein’ meydanında yapılacak.

ANF NEWS AGENCY