Annan: Suriye’de mezhep savaşı kapıda

Annan: Suriye’de mezhep savaşı kapıda

Arap Birliði ile Birleşmiş Milletler özel Suriye temsilcisi Kofi Annan, Suriye’de ürkütücü mezhepsel savaşın kapıda olduðunu söyledi.

Katar’ın başkenti Doha’da toplanan Arap Birliði konferansında konuşan Annan, “Suriye’de mezhepsel karakterli ürkütücü savaş her geçen gün daha da yakınlaşıyor” dedi. Annan ürkütücü savaşın önüne geçmek için barış çabalarının arttırılmasını istedi.

Konferansa ev sahipliði yapan Katar, Anan’ın barış misyonu için nihai tarihi belirlemesini istedi. Suriye’de ateşkes ve taraflar arasında siyasi diyaloðu içeren 6 maddelik barış planının başarısız olduðuna inanan Katar, başka yöntemlerin devreye konulması için, planın başarısızlıðının kabul edilmesini istiyor. Katar, Suriye’ye yönelik dış müdahaleyi savunan ülkelerin başında geliyor.

Suriye’nin Hula kentinde geçtiðimiz hafta meydana gelen 108 kişinin öldürüldüðü katliam ardından Şam rejimi üzerindeki uluslararası baskılar arttı. BM Güvenlik Konseyi katliamdan Suriye’yi sorumlu tutarak, sorumlularının cezalandırmasını istedi. Suçlamaları reddeden Şam yönetimi ise katliamın muhalif güçler tarafından yapıldıðını iddia ediyor.

Suriye gündemi ile acil toplanan BM Ýnsan Hakları Konseyi, Hula katliamının araştırılmasını istedi. Konsey tarafından yapılan açıklamada, katliamın araştırılması ve olayın sorumlularının cezalandırılması talep edildi. BM Ýnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay daha erken saatlerde yaptıðı açıklamada Hula’da tahminen 108 kişinin katledilmesiyle "insanlıða karşı suç işlenmiş olabileceðini" söyledi. Pillay, Hula katliamını kastederek uluslararası toplumun 'böylesine vahşi olaylarda suçların cezasız kalmasının engellenmesi ve faillerin hesap verilebirliðinin saðlanması için gerekli tüm çabaları göstermesini' istedi.