Antarktik’te 5 bin kilometrekarelik bir buzul kopabilir

Küresel ısınmayla bağlantılı olarak buzların eridiği gerçeğinin tespit edildiği Antarktik’te dev bir buzul kütlesinin kopmak üzere olduğu bildiriliyor.

Galler ülkesindeki Swansea Üniversitesi’ne bağlı bilim insanlarınca yapılan incelemeler sonucu, yıllardır belirli düzeyde çatlamaya başlayan büyük bir kütledeki çatlağın son 6 ayda hızlandığı tespit edildi.

Antarktik’teki Larsen C sahanlığındaki çatlağın giderek büyüdüğü ve 80 kilometre uzunluğuna ulaştığı belirlenirken, Larsen C ile kopmakta olan buzulu bir arada tutan alanın 20 kilometreden az olduğu görülüyor.

Kopuşun gerçekleşmesi halinde yaklaşık 5 bin kilometrekarelik dev bir buzul kütlesi ayrılmış olacak. Ancak söz konusu kopuşun henüz küresel ısınma nedeniyle mi, yoksa doğal bir çözülme mi olduğu belirlenemedi.

19’uncu yüzyılın kaşif denizcilerinden Carl Anton Larsen’in adını alan Larsen sahanlıkları daha önce A, B ve C olarak bölünmüştü. Sahanlığın göreceli daha küçük hacime sahip A ve B olarak adlandırılan bölümleri 2002 yılına kadar erimişlerdi.