Antarktika’daki buzul alanı tarihin en düşük seviyesinde

Amerikan Ulusal Kar ve Buzul Bilgi Merkezi (NSIDC) tarafından yapılan son ölçümlere göre, Antarktika’daki buzulların yüz ölçümü tarihte hiç olmadığı kazar azaldı.

NSIDC tarafından 13 Şubat’ta yapılan ölçümlere göre, Antarktika’daki buzulların kapladığı alan 2 milyon 287 bin kilometrekareye kadar düştü. 1979 yılından bu yana yapılan ölçümlerde en son 1997 yılında bu alan 2 milyon 290 bin kilometrekare olarak belirlenmişti.

Antarktika’daki ölçümlerde buzullarla kaplı alanın ilk kez bu denli az olduğu görülen verileri değerlendiren (NSIDC) Direktörü Marc Serreze, ölçümlerin teyit edilmesi gerektiğini söyledi. Serreze, çok büyük bir sürpriz olmaması halinde Antarktika’daki buzulların kapladığı alanın bu yıl en düşük seviyesine gerilediğinin teyit edileceğinin altını çizdi.

Antarktika’daki buzulların son yıllardaki global sıcaklık artışlarından çok fazla etkilenmediği ve kapladığı alanın arttığı görülmüştü. Buzullar ilk kez bu denli dar bir alanda gözlemlenmiş oldu.

Şubat ayı, Antarktika’da mevsim yaza denk geldiği için en sıcak ay olarak biliniyor. Geçtiğimiz ay da Antarktika’daki en önemli buz sahanlığı olan Larsens C’den 5 bin kilometrekarelik bir buzul parçasının kopmak üzere olduğu duyurulmuştu.