AP silah edinimini zorlaştıran yönetmeliği kabul etti

Avrupa Parlamentosu (AP), terörizmle mücadele kapsamında illegal silahların yanı sıra legal silah kullanımına ilişkin yasaları sertleştirmeye dair yönetmeliği kabul etti.

Kabul edilen yasa kapsamında otomatik ve askeri silahların özel şahıslarca edinilmesine yasak getirilirken, yarı otomatiğe dönüştürülebilen tam otomatik silahlar da yasaklanıyor.

Bu kapsamda 20’den fazla mermi alan şarjörlere sahip kısa namlulu silahlar ile şarjörleri 10’dan fazla mermi alan uzun namlulu silahların edinimi de yasaklanıyor.

Yeni yönetmeliğe göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin kullanımına son verilen silahları edinen bireylere yönelik daha fazla kontroller yapması planlanıyor. Üye ülkelerin makamlarının bu tür silahların dönüştürülebilme ihtimalini araştırmaları isteniyor.

Yönetmelik ayrıca kullanılmadığı gerekçesiyle kayıt dışına çıkarılan silahlar için bir veri tabanı oluşturulmasını ve bu silahların tek tek parçalarının satılmasını engellemeyi öngörüyor. Bu kapsamda AB ülkeleri arasında bilgi paylaşımına ilişkin çalışmaların yoğunlaştırılması planlanıyor.

AP’nin kabul ettiği yönetmelikle ayrıca internet üzerinden de alınsa silah sahiplerinin kayıtları resmi kurumlara bizzat başvurarak yapması zorunluluğu getiriliyor.

Yeni yönetmeliğin kısa süre içinde yürürlüğe girmesi beklenirken, üye ülkelerin ulusal yasalarının ise 15 aylık bir süre içerisinde bu yönetmeliğe göre değiştirilmesi gerekecek.