Arap ülkeleri ortak orduyu Yemen'de denedi

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde toplanan Arap zirvesinde, ortak bir ordu kurulması konusunda prensipte anlaşmaya varıldı. Bu ordunun ilk denemesi, Yemen'e yönelik müdahaleyle yapıldı.

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde toplanan Arap zirvesinde, ortak bir ordu kurulması konusunda prensipte anlaşmaya varıldı. Bu ordunun ilk denemesi, Yemen'e yönelik müdahaleyle yapıldı.

Arap Birliği'nin 22 ülkesinin yöneticileri Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm El Şeyh kentinde 29 Mart günü bir araya geldiler. Arap Birliği üyesi Suriye'nin yeri ise boş kaldı.

Yemen'e yönelik müdahaleden sonra gerçekleşen zirvede ortak ordu kurulması temel gündem oldu. Mısır Devlet Başkanı Abdul Fetah El Sisi, prensipte ortak ordu üzerine anlaşma sağladıklarını bildirdi. El Sisi, aylardan beridir, ortak bir ordu kurulmasını istiyordu.

Arap yöneticiler bu bölgesel gücün bileşimi, işleyişi ve hedeflerini belirlemek için kendilerine bir aylık süre tanıdı. Ortak ordu, "hızlı askeri müdahaleler" yapmakla yükümlü olacak.

Arap Birliği bir kaç ay önce, insanlığa karşı sistematik suçlar işleyen DAİŞ'e karşı böyle bir güce ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Ancak bu gücün kurulmasındaki temel gerekçenin İran olduğu belirtiliyor. DAİŞ'in Irak, Suriye, Libya, Tunus veya Yemen'deki yayılmasından çok İran'ın bölgede ve özellikle de Yemen'de yayılan etkisi Arap ülkelerinde korku yaratıyor.

Paris ve Washington'un desteklediği Sünni Arap güçler, Tahran'ı Yemen'deki milis güçlerini desteklemekle suçluyor. Yemen'deki Şii Husiler, Ocak ayında başkent Sana'dan Yemen Başkanı Abd Rabbo Mansur Hadi'yi çıkmasını sağladıktan sonra, Mart ayında güneydeki Aden'den de kaçmasını sağlamıştı.

Arap ülkelerinin ortak ordu açıklaması, Yemen'e yönelik müdahale sonrasına denk geldi.

Suudi Arabistan'ını başını çektiği 10 ülkeli bir Arap koalisyonu, Perşembe gününden bu yana Yemen'de İran'ın ittifakı Şii Husi milislerini bombalıyor. Arap ülkelerinin bu operasyon, gelecekteki ortak ordu için bir test niteliği taşıyor.