Arşiv belgeleri: Thatcher birleşik Almanya’ya karşı oldukça temkinliydi

Büyük Britanya’da Devlet Arşivi’nden yayınlanan bazı belgelere göre, dönemin Başbakanı Margaret Thatcher’in iki Almanya’nın birleşmesine karşı durduğu ve ‘Almanya’ya güvenmediği’ anlaşılıyor.

1990 yılına ait olan ve bugüne kadar gizli tutulan belgelerde, Thatcher’in iki Almanya’nın birleşmesi halinde 20’nci yüzyılın başındaki saldırgan politikaya ‘dönmeyeceği’ konusunda ikna edilmeye çalışıldığı görülüyor. İki Almanya’nın resmen birleştiği 3 Ekim 1990 günü Londra’da Alman Büyükelçi’yle görüşme öncesinde bir danışmanının Thatcher’e, “Esas olan, ‘tahammül ettiğiniz kadarıyla’ dost, müttefik ve partner gibi kelimeleri kullanmanızdır” dediği kaydedilmiş.

Belgelerde, iki Almanya’nın birleşmesine yönelik endişelerin Fransa’da olduğu gibi Britanya’da da oldukça fazla olduğu ve olası ‘saldırgan politikalardan’ çekinildiği ortaya çıkıyor.

Yine aynı yılın Mart ayında yapılan bir uzmanlar toplantısında Batı Almanya’nın Avrupa Birliği (AB) içerisindeki etkinliğini arttırma ve Doğu Almanya’yla birleşme çabalarına karşı temkinli olunduğu anlaşılıyor. Belgelerde, bu çabaların Almanya’da ‘çok şeyin değişmediği’ imajına yol açtığı tespiti de yer alıyor.

Mart 1990’daki aynı toplantıda uzmanların Almanya’ya yönelik alınacak tavıra dair ise, sonuç cümlesi olarak “Almanlara karşı kibar olmalıyız” dendiği de belgelerdeki bir diğer ayrıntı.

1990 yılına kadar 65 milyonluk nüfusa sahip olan Batı Almanya sosyalist sistemle yönetilen Doğu Almanya’yla birleşerek AB’deki konumunu daha da güçlendirmişti. 82 milyona yakın nüfuslu Almanya’dan sonra gelen Britanya ve Fransa’nın ekonomik ağırlıkları bu ülkenin AB genelindeki etkinliğini aşmaya yetmiyor.