Avrupa Solu’nun başkanlığına Gregor Gysi seçildi

Avrupa ülkelerindeki sol, sosyalist ve komünist partilerin oluşturduğu Avrupa Solu Partisi (EL) genel başkanlığına Alman Sol Parti üyesi Gregor Gysi seçildi.

Avrupa Solu’nun Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen kongresinde yapılan seçimlerde Gysi, oyların yüzde 67,6’sını alarak başkanlık görevine getirildi. Gysi, 6 yıl boyunca bu görevi yürüten Fransız Komünist Partisi (PCF) Genel Sekreteri Pierre Laurent’in yerini alacak.

2005-2015 yılları arasında Alman Sol Parti (Die Linke) Federal Meclis Grubu Başkanlığı yapan Gregor Gysi, Avrupa ülkelerindeki sosyal eşitsizliğe karşı mücadele eden politik güçleri bir araya getirmeyi hedefliyor.

Gysi’ye başta Yunanistan’daki iktidar partisi Syriza lideri Aleksis Çipras olmak üzere birçok sol partinin destek verdiği biliniyor. Kongredeki oylama öncesinde konuşan Aleksis Çipras, Gysi’nin ‘Avrupa Solu’na yeni bir dinamik getirecek önemli bir figür’ olduğunu söyledi.

Gregor Gysi, Almanya’da önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerde yeniden aday olacağını ve amacının Başbakan Angela Merkel’in üyesi olduğu CDU’yu devre dışı bırakarak Die Linke, Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşan bir koalisyon kurmayı hedeflediğini söylemişti.