Avusturya’da koalisyonun devamında uzlaşıldı

Avusturya’da son günlerde gündemde olan koalisyon hükümetinin dağılmasının önü alınırken, olası bir seçim hezimetinden çekinen iktidar partileri ekonomi, göç ve güvenlik gibi bazı konularda uzlaşmaya vardı.

Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) lideri Christian Kern ile Avusturya Halk Partisi (ÖVP)‘den oluşan koalisyon hükümetinin devam etmesine karar verilmişti. Koalisyon içerisindeki çatlakların erken genel seçimlere gidilerek çözülmesi seçeneği, aşırı sağcı Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ)’nün kazanması ihtimali nedeniyle terk edilmişti.

Başbakan Christian Kern ile ÖVP lideri Reinhold Mittellehner tarafından duyurulan uzlaşma gereği, ekonomi, göçmenler ve güvenlik konularında bazı değişiklikler söz konusu.

Buna göre, işsizlikle mücadele kapsamında işsiz bireyleri çalıştıran şirketlere 3 yıl boyunca sigorta primlerinin yüzde 50’sinin geri ödenmesi öngörülüyor.

ÖVP’nin talebiyle, kamusal alanlarda vücudu tümüyle kapatan kadın giysilerine yasak getirilirken, mültecilere ‘uyum’ politikaları kapsamında birçok zorunluluk getiriliyor. Bunlar arasında, mültecilerin ‘sivil görev’ kapsamında toplum yararına kuruluşlarda eğitim amaçlı çalıştırılmaları bulunuyor.

Güvenlik politikalarının sertleştirilmesini öngören koalisyon hükümeti, ülkede ‘tehlikeli’ olarak görülen kişilere elektronik ayak kelepçesi zorunluluğu da getiriyor.

İktidar partilerinin erken seçim yerine koalisyona devam kararı almalarında anket sonuçlarının da etkisinin olduğu biliniyor. anketlere göre aşırı sağcı FPÖ’nün yüzde 34-35 civarında oy alacağı, ikinci parti olarak ise SPÖ’nün yüzde 28 gibi bir oy oranında kalacağı görülüyor.

İktidarın küçük ortağı ÖVP’nin ise yüzde 18-19 gibi bir seviyeye gerileyeceği tahmin ediliyor. Normal şartlarda genel seçimlerin 2018 sonbaharında yapılması planlanıyor.