Bağdat’ta protesto olayları: Ölü ve yaralılar var

Irak’ın başkenti Bağdat’ın Tahrir Meydanı'nda Muqteda El Sadr’ın da desteklediği ve katılım çağrısı yaptığı gösterilere güvenlik güçleri müdahale etti.

Tahrir meydanına bugün sabah saatlerinden itibaren binlerce Iraklı akın etti. Göstericiler hükümete ve yüksek seçim komisyonuna tepki göstererek Yeşil Bölge’ye girmek istedi.

Muqteda El Sadr’ın mesajının okunduğu sıralarda güvenlik güçleriyle göstericiler arasında gerginlik yaşandı.

Irak kaynaklı haber ajansları, Irak güvenlik güçlerinin olaya müdahale etmesiyle ölü ve yaralıların olduğu bildirdi. Göstericiler cumhuriyet köprüsünü geçerek bakanların, hükümet üyelerinin ve üst düzey devlet yetkililerinin bulunduğu Yeşil Bölge’ye girmek istedi.

Muqteda El Sadr taraftarları reform talep ederek seçim kanununda değişim yapılmasını istiyorlar. Muqteda El Sadr geçtiğimiz ay bir açıklamayla seçim sisteminde değişiklik yapılmasını istemişti. 

Olaylardan sonra bir açıklama yapan Muqteda El Sadr, gösterilerin barışçıl bir şekilde yapıldığını ama bazı güçlerin saldırılarına maruz kaldıklarını belirtti. Sadr, İnsan Hakları Örgütlerine çağrıda bulunarak olayları yerinde incelemelerini istedi.