Ban Ki-moon: Her 5 Suriyeliden 4'ü yoksulluk ve sefalet içinde

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriyelilerin yüzde 80'inin yoksulluk ve sefalet içerisinde olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriyelilerin yüzde 80'inin yoksulluk ve sefalet içerisinde olduğunu belirtti.

Suriye'ye bağışta bulunan ülkelerin bir araya geldiği Kuveyt'teki üçüncü yıllık konferansın açılış konuşmasını yapan Ban Ki-moon, "Her beş Suriyeliden dördü yoksulluk, sefalet ve mahrumiyet içinde yaşıyor" dedi.

Suriye'nin insani kalkınmada 40 yıl kaybettiğini belirten BM Genel Sekreteri, "Bu ülkenin erkek, kadın ve çocuklarının yarısına yakını evlerinden kaçmaya zorlandı" diye konuştu.

Ban Ki-moon, Suriye'de çağımızın en ağır insanlık krizinin yaşandığını kaydetti.

Mart 2011'de başlayan Suriye çatışması şu ana kadar 215 bini aşkın kişinin ölümüne, 10 milyonu aşkın kişinin evlerini terk etmesine yol açtı.

Mülteci durumuna düşen veya iç göçe maruz kalanların sayısı, 23 milyon nüfuslu ülkenin yarısını temsil ediyor. BM'ye bu durum son 20 yıldır dünyada benzeri görülmemiş bir rekoru ifade ediyor.

Birleşmiş Milletler bu nedenle, Kuveyt'teki konferansta 78 ülkenin dışişleri bakanından benzeri görülmemiş bir çaba göstermesini istiyor. Ban Ki-moon, yılda 8,4 milyar dolarlık rekor bir fon almayı umuyor.

Konferansın açılışında Kuveyt emiri Suriye için yarım milyar dolarlık bağış sözü verdi.