Barışı fırsat bilen Kolombiya ordusu ELN’ye saldırıyor

FARC gerillarıyla barış anlaşmasının yürürlüğe girdiği Kolombiya’da savaşı sürdüren ELN gerillalarına yönelik operasyonların arttığı bildiriliyor.

Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri (FARC) ile hükümet arasında Kasım ayı sonunda yürürlüğe giren barış anlaşmasından sonra Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN)’ye yönelik operasyonlar devam ediyor.

FARC ile barışı fırsat bilen Kolombiya ordusu ve polisinin marksist ELN gerillalarına karşı operasyonlarında 20 kadar gerillanın esir alındığı duyuruldu.

Kolombiya Savunma Bakanlığı, Bolivar bölgesine bağlı Montecristo’daki operasyonlarda ELN’ye katılan 8 ‘çocuğun’ da yakalananlar arasında olduğunu savundu. 

FARC ile barış anlaşmasından sonra 2 bin 500’ü aşkın savaşçısıyla ülkenin ikinci büyük gerilla gücüne sahip ELN ile barış müzakerelerinin yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor. Kolombiya hükümeti, 10 Ocak tarihinde yapılması planlanan ön görüşmelerin başlaması için ELN’nin Nisan 2016’da esir aldığı Odin Sanchez adlı eski milletvekilini serbest bırakmasını şart koşuyor.