'Barışcıl' Ýsveç 'savaş' anıtı dikecek

'Barışcıl' Ýsveç 'savaş' anıtı dikecek

200 yıldan beri savaşa girmeyen ve tarafsız bir politika izlemekle övünen Ýsveç, başkent Stockholm’de bir savaş anıtı dikmeye hazırlanıyor. Ölen ve yaralanan askerlerin anısına dikileceði söylenen anıtın yeri Deniz Tarih Müzesi’nin önü olarak belirlendi.

Hükümet anıtın dikilmesinin sorumluluðunu “Silahlı Kuvvetler”e verdi. Ordu da Devlet Sanat Konseyi’ne başvurarak yapılacak anıt için bir yarışma açılmasını istedi. Profesyonel sanatçılardan anıt için hazırlayacakları projelerini 14 Haziran gününe kadar göndermeleri istendi. Eseri birinciliði kazanan sanatçıya 450 bin kron verilecek.

200 yıldır savaşa girmeyen Ýsveç’te dikilecek anıtın hangi askerler için dikileceði tartışma konusu. Ýsveç 2002 yılına kadar sadece Birleşmiş Milletler Barış Gücünün komutası altındaki bazı operasyonlara katıldı. Pentagon ve ikiz kulelere yapılan saldırının ardından ABD’nin terörizme karşı mücadele bahanesiyle başlattıðı Afganistan işgalinde yer aldı. Ýsveç’in bu tutumu hem ülke içinde hem de Afganistan’da tepkilere yol açtı. Ýsveç’te protesto gösterileri yapılırken Afganistan’da direnişçiler askerlerini çekmemesi durumunda Ýsveç’i hedef alacaklarını açıkladılar. Bugüne dek 3’ü subay 5 Ýsveç askeri öldürüldü. Onlarcası yaralandı. Halkın çoðunluðunun karşı olmasına raðmen Hükümet Afganistan’daki askerlerin sayısını 600’e çıkarmayı kararlaştırdı. Perşembe günü yayımlanan kamuoyu yoklamasının sonuçları halkın % 53’nün Ýsveç askerlerinin Afganistan’dan çekilmesini istediðini gösteriyor.

Afganistan’da öldürülen ve yaralanan askerler için dikilmesi düşünülen anıtın protestolara neden olması bekleniyor.

Ýsveç 17 Eylül 1809 tarihinde Rusya ile barış anlaşması imzaladı. O günden 2002 yılına kadar herhangi bir savaşa girmedi. Barış anlaşması imzalanmasının 180. yıldönümünde Ýsveç’in yerli halkı Samilerin yaşadıkları Lappland’a bir barış anıtı dikilmişti.