Belçikalı liderler neden soykırım anmasında yoktu?

Belçikalı liderler neden soykırım anmasında yoktu?

Başta Fransa ve ABD olmak üzere birçok ülkede 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla liderler açıklamalarda bulundu ve anma etkinliklerine katıldı. Belçika’da ise liderler anma etkinliklerinde gözükmedi.

Fransa’da 24 Nisan’da yapılan anma etkinliðine Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve muhtemel yeni cumhurbaşkanı François Hollande katıldı. Sarkozy ilk kez Paris’teki soykırım anmasına katılırken, Hollande için yeni deðil. 6 Mayıs’taki ikinci tur seçimler için her ikisi de Ermeni oylarına talip. Ancak Sosyalist Parti başından beri Ermeni Soykırımı’nı inkarın suç sayılmasını istiyor. Sarkozy de seçimler öncesi böyle bir yasa tasarısı hazırlatmış ancak Anayasa Konseyi’ne takılmıştı.

Hollanda, “Tarihiniz ala unutulmayacak çünkü artık reddedilemeyecek” diyerek, eðer seçilirse her yıl bu anmaya “Cumhurbaşkanı olarak” geleceðini söyledi.

Aynı gün ABD Başkanı Barak Obama, "Gerçeklerin tam, samimi ve adil biçimde kabul edilmesi hepimizin çıkarına. Geleceðe ilerlemek, geçmişin gerçekleriyle hesaplaşmadan yapılamaz" dedi.

Buna karşın Belçika’nın temel siyasi parti liderlerinin Brüksel’deki soykırım anmasına katılmaması dikkat çekti. Ne Sosyalist Partili Başbakan Elio di Rupo, ne yardımcısı Laurette Onkelinx, soykırıma ilişkin herhangi bir jestte bulunmadı.

HER PARTÝDE “ÝNKARCI TÜRK VEKÝL” VAR!

Brüksel’deki anmada bölgesel vekil Viviane Teitelbaum (Reformcu Hareket-MR), eski Yahudi Laik Toplum Merkezi Başkanı Christos Doulkeridis, Brüksel Bölgesi konuttan sorumlu sekreteri Armand De Decker (çevreci) ve bazı yetkililerin yer aldıðı görüldü.

Gözlemci Pierre-Yves Lambert, Brüksel’deki anmada ne sosyalist ne CDH, ne FDF ve ne de bir Flaman partisinden hiçbir vekilin bulunmadıðını ifade ederek, “Çünkü tüm bu partilerde inkarcı Türk vekiller var” dedi.

Info Türk Vakfı “24N Nisan Belçikalı siyasi liderler için bir utanç günü oldu” diye yorumladı.

ANF NEWS AGENCY