Berlin'deki saldırıda yaşamını yitirenleri sayısı 12'ye çıktı

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen saldırıda en az 12 kişi yaşamını yitirirken, saldırıda kullanılan tırı süren kişinin Afganistan’lı bir mülteci olduğu duyuruldu. Saldırganın tır şoförünü öldürdükten sonra saldırıyı düzenlediği sanılıyor.

Dün akşam saat 20.00’de Charlottenburg’daki Breitscheidplatz’daki Noel pazarına düzenlenen saldırı sonrasında hastanelerdeki yaralı sayısının 48 olduğu öğrenildi. Ölen kişilerden birinin tırın içerisinde ölü olarak bulunan ve büyük ihtimalle tırın gerçek şoförü olan Polonya vatandaşı olduğu sanılıyor.

Saldırıda kullanılan tırın Polonya’daki bir taşımacılık şirketine ait olduğu ve şoförüyle bağlantının dün öğleden sonra kesildiği ortaya çıkmıştı. Şirketin sahibi Ariel Zurawski, tırın şoförünün kuzeni olduğunu ve böylesi bir saldırıya karışmasının mümkün olmadığını söylemişti.

Şirketin bir diğer yetkilisinin açıklamasına göre ise, bugün boşaltma yapacağı için dün Berlin’de park halinde bekleyen tır saat 15.44, 16.52 ve 17.37’de üç kez çalıştırılmış, ancak hareket ettirilmemişti.  Açıklamada, tırın saat 19.34’de harekete geçtiği bilgisi de verilirken, öncesinde ‘deneme amaçlı çalıştırıldığı izlenimi edinildiğine’ dikkat çekildi.

Sabah saatlerine doğru polis kaynaklarından Alman medyasına verilen bilgilerde, saldırı esnasında tırı kullanan kişinin Afganistan vatandaşı olduğu kesinleşirken, bu kişinin soruşturmanın yürütüldüğü Karlsruhe kentine sevk edildiği bildirildi. Saldırganın Şubat ayında Almanya’ya iltica etmek amacıyla giriş yaptığı da belirlendi.