Beyaz Saray’dan İran’a uyarı: Bizi test etmeyin

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İran’ı sert sözlerle uyardı. Pence, “Yeni Başkan’ın kararlılığını test etmeyin” dedi.

ABD’nin İran’a karşı aldığı yeni yaptırım kararları ardından, sert bir açıklama daha geldi.

Amerikan Başkanı Donald Trump’ın yardımcısı Mike Pence, ABC News’e verdiği mülakatta, “İran takvime bakar ve Oval Büro’da yeni bir Başkan’ın olduğunu görürse iyi eder” dedi.

Pense, “Ve İran’ın bu yeni Başkan’ın kararlılığını test etmezse iyi eder” diye ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri sık sık, İran’ı kendi ulusal güvenliği için büyük tehditler arasında sayıyor. Yeni yönetim de İran’ı ABD’nin ittifakları olan Sünni monarşileri istikrarsızlaştırmak ve balistik füze elde etme arayışı içerisinde olarak askeri bir tehdit oluşturmakla suçluyor.

Trump’ın 20 Ocak’ta başkanlık koltuğunda oturmasından bu yana, iki ülke arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Washington ve Tahran arasında 1980’den bu yana diplomatik ilişkiler bulunmuyor.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Cumartesi günü yaptığı açıklamada İran’ı “dünyadaki terörizmi destekleyen en büyük devlet olarak” olarak suçlamıştı.

Trump yönetimi ayrıca Cuma günü İran’a yönelik balistik füze programını gerekçe göstererek, yeni yaptırımlar uyguladı. Tahran yönetimi geçen hafta içerisinde, bir füze denemesi yaptığını duyurmuştu.

Trump’ın yardımcısı Pense, Barack Obama döneminde İran ile yapılan uluslararası nükleer anlaşmayı da bir kez daha eleştirdi. Pense, “İranlılar, Başkan, ben ve yönetimimiz tarafından çok kötü olarak değerlendirilen bir anlaşma elde ettiler” dedi.

Trump’un tüm danışmanlarını dinleyeceğini söyleyen Pense, “Ama aldanmayın. İran’ın Başkan’ın kararlılığı karşısında, düşmanca ve kavgacı davranışlarını sürdürmeden önce iki kez düşünmesi daha iyi olur” diye konuştu.