Bitkisel kaynaklı ürünlerin payı artıyor

Petrol ve diğer fosil kaynaklardan elde edilen kimyasal ürünlerin sağlığa verdiği zarar bilinirken, özellikle Avrupa’da bitkisel kaynaklı ürünlere yönelinmesi söz konusu.

Le Figaro gazetesine konuşan Solvay adlı dünyanın önde gelen kimyasal üreticilerinden olan şirketin sorumlularından Dominique Debecker, yavaş da olsa şirketlerin daha fazla bitkisel ürünlere yöneldiğine dikkat çekti. Avrupa’daki şirketlerin sadece yüzde 10’unun petrol ve diğer fosil ürünler yerine sürdürülebilir kaynaklara yöneldiğini belirten Debecker, bu sektörün Avrupa’da sadece 250 bin çalışanı olduğunu kaydetti.

Sürdürülebilir bitkisel kaynaklara yönelinmesinin önemine dikkat çeken Fransa Bitkisel Kimyacılık Derneği (ACDV) Başkanı François Monnet ise, çevrenin korunması için bunun şart olduğunu vurguladı.

Bitkisel kaynaklardan üretilen deterjan, kozmetik, boya veya aeronotik ürünlerinin pazarının arttığı biliniyor. Bu alanda özellikle Fransa’nın yıllık 10 milyar euroluk bir ciroya ulaştığı ve tüm dünyadaki pazarın yüzde 8’ini elinde bulundurduğu tahmin ediliyor.

Fransa’nın hem oturmuş sanayisi hem de tarımsal alanlarının bolluğu sayesinde daha az kimyasal madde kullanılan ürünlerde ilerlemesi söz konusu.

Dominique Debecker’e göre, bitkisel kaynaklı ürünlerin kimyasallara oranla 3 kat daha hızlı büyüme kaydediyor.