BM raporu : Güney Sudan’da katliam riski artıyor

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir raporda, Güney Sudan’daki iç savaş nedeniyle artan silahlı grupların sayısının artışına ve katliam riskine karşı uyarılarda bulunuldu.

Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporda, hem Devlet Başkanı Salva Kiir yanlılarının hem de muhalif silahlı milislerin sayısının artmasının siviller için ‘korkunç sonuçları’ olabileceği endişesi dile getirildi.

Salva Kiir’e bağlı Güney Sudan ordusuna (SPLA) bağlı milisler ile muhalifler arasındaki gerginliğin ülkedeki bölünmeyi hızlandıracağı vurgulanan raporda, bu sürecin devam etmesi halinde ‘kontrolden çıkışın’ önlenemeyeceğine dikkat çekildi.

BM Güvenlik Konseyi’ne gönderilen raporda, ülke genelinde köylerden topluca kaçışların başladığı ve toplu katliam riskinin yüksek olduğu uyarısına da yer verildi.

2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da 2013 yılı sonunda ülkeyi oluşturan iki temel halk olan Dinka ve Nuerler arasında iç savaş başlamıştı. 2015 yılında imzalanan barış anlaşmasına rağmen halen yer yer çatışmalar devam ediyor.

BM tarafından ülkeye gönderilen 13 bin kadar barış gücü askerinin ise görevlerini yerine getirmekte zorlandıkları bildiriliyor.