BM üyelerinin nükleer karşıtı girişimi büyük ülkelerce desteklenmiyor

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi yüz kadar ülkenin dün başlattığı nükleer silahların yasaklanmasını hedefleyen bir antlaşmaya dair müzakereler, nükleer güç sahibi ülkelerce ‘gerçekçi olmamakla’ suçlanıyor.

Aralarında Meksika, Brezilya, Güney Afrika, İsveç, Avusturya ve İrlanda’nın olduğu nükleer karşıtı ülkelere Vatikan’ın yanı sıra yüzlerce uluslararası sivil toplum kuruluşu da destek veriyor.

Dün New York’da başlatılan müzakerelerde temel hedef olarak ‘olası bir nükleer savaşın önlenmesi’ iken, nükleer silahların yasaklanmasına ilişkin bir antlaşmay varılması isteniyor. Bu ülkeler nükleer silahsızlanmaya ilişkin söylemlerin pratiğe dökülmesini istiyor.

Ancak başta BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 daimi üyesi olmak üzere birçok büyük ülkeden bu girişime soğuk yaklaşıldığı gözlerden kaçmadı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) BM Temsilcisi Nikki Haley, bu girişimi ‘irrealist’ olarak nitelendirirken, özellikle Kuzey Kore ile yaşanan nükleer deneme gerginliklerine atıfta bulundu.

ABD’nin yanı sıra Fransa ve Britanya gibi ülkeler de girişime karşı çıkarken, Japonya gibi atom bombasıyla yüz binlerce insanını kaybeden bir ülkenin de nükleer karşıtı girişime karşı oluşu gözlerden kaçmadı.

Nükleer alanındaki güçleriyle bilinen Rusya ve Çin’in de Batılı ülkelerle aynı tarzda olmamakla birlikte nükleer karşıtı müzakerelerden uzak durdukları bildiriliyor.