BMGK’den Halep’e gözlemci gönderilmesi talebi

Halep gündemiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ‘muhalif gruplar’ ve sivillerin tahliyesini takip etmek amacıyla gözlemci gönderilmesini talep etti.

BM Genel Sekreteri’ne Halep’e gözlemci gönderilmesi çağrısında bulunan BMGK üyesi 15 ülke, tahliye işlemlerinin takibi için harekete geçilmesini istedi. BMGK ayrıca Halep’teki tahliye işlemlerinin güvenliğinin sağlanmasına ilişkin önlem alınmasına yönelik tavsiye kararını kabul etti.

Halep ve çevresine insani yardım talebini vurgulayan BMGK’ye Rusya’nın sunduğu tasarı ise diğer ülkelerle hazırlanan ortak tasarı metnine eklendi.

Halep’in Suriye rejim güçlerince ele geçirilmesi ardından küçük bir alanda sıkışan Türkiye destekli çete gruplar ile çok sayıda sivilin kentten çıkarılması işlemine geçtiğimiz Perşembe başlandı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne göre şimdiye kadar 15 bini aşkın silahlı grup üyesi ve sivil kentten çıkarıldı.

Kasım ayındaki kuşatmaya kadar Halep’in doğusunda yüz binlerce kişinin yaşadığı bilinirken, kent sakinlerinden on binlercesi çatışmaların ilerlemesiyle birlikte Şeyh Maqsud ve çevresindeki Kürt güçlerinin kontrolünde olan alanlara sığınmıştı