Brexit tasarısı Avam Kamarası’na geri gönderildi

Büyük Britanya Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda daha önce kabul edilen Brexit tasarısı, Lordlar Kamarası’nın değişiklik önerileriyle oylanması ardından geri gönderildi.

Ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden çıkışına (Brexit) ilişkin Başbakan Theresa May’e yetki veren ve Şubat ayında Avam Kamarası’nda kabul edilen tasarı, Lordların engeline takıldı.

Lordlar Kamarası’nda yapılan görüşmeler sonrasında İşçi Partisi’nin özellikle üzerinde durduğu bir değişiklik önerisi kabul edildi. Bu öneride, AB’den çıkılması halinde ülkede bulunan Avrupa ülkeleri vatandaşlarının haklarının garanti altına alınması isteniyor.

MÜZAKERE TAKVİMİ GECİKEBİLİR

Parlamentonun üst kanadı olan Lordlar Kamarası’ndaki oylamada değişikliğe uğrayan Brexit tasarısı, yeniden görüşülmek üzere Avam Kamarası’na geri gönderilecek. Avam Kamarası’nın Lordların taleplerini iptal ederek, tasarıyı Theresa May’in istediği şekliyle yeniden geçirmeleri bekleniyor.

Ancak bu durumda da muhafazakar hükümetin Brexit müzakerelerini başlatmaya ilişkin takviminin aksaması söz konusu. Başbakan May, Brexit başvurusunu bu ayın sonunda yapmayı planlıyordu.

3 MİLYONA YAKIN AB VATANDAŞI YAŞIYOR

Britanya’da diğer 27 AB ülkesinden 3 milyona yakın kişi yaşarken, 1 milyon kadar Britanya vatandaşı da diğer AB ülkelerinde bulunuyor. Başbakan Theresa May ve hükümet, şimdiye kadar AB vatandaşlarının Britanya’da kalıp kalamayacakları veya haklarının ne olacağı konusunda bir garanti vermiş değil.

Hükümetin Brexit planının bu ayın sonunda hayata geçirilebilmesi için dün geri gönderilen tasarının en geç 7 Mart’a kadar her iki kamarada onaylanması gerekiyor.