Brezilya cezaevlerinde 16 günde 100’ü aşkın ölü

Brezilya’nın kuzey doğusundaki Alcaçuz cezaevinde yaşanan şiddet olaylarında en az 26 kişi öldü.

Tutuklular arasındaki olaylar hafta, Natal kenti yakınındaki Alcaçuz cezaevinde yaşandı. Yerel bir güvenlik yetkilisi, 26 kişinin ölümünün doğrulandığını söyledi. Bilanço daha da ağırlaşabilir.

Polis, olası kaçışları engellemek için cezaevini kuşatmaya aldı. Cezaevinin içerisine girmek için, Pazar sabahına kadar beklendi. Cezaevi yetkilileri, bunun nedenini tutukluların ağır silahlara sahip olmasına bağladı.

Yetkililer, öldürülenlerden bazılarının bedenlerinin parçalanmış olduğunu bildirdi. Brezilya makamları, kokain satışının kontrolünü ele geçirmek isteyen iki .çete grubu arasında çatışmaların yaşandığını bildirdi.

Yılın başından bu yana cezaevlerinde yaşanan olaylarda 100’ü aşkın kişi öldü. İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW, Brezilya cezaevlerindeki şartların insanlık dışı olduğu tepkisinde bulundu. 

Adalet Bakanlığı’nın verilerine bakılırsa, cezaevlerinin doluluk oranları resmi kapasitenin yüzde 167 üzerinde bulunuyor. 620 yataklı Alcaçuz cezaevinde bin 83 tutuklu bulunuyor.

Öte yandan Pazar sabahı ülkenin güneyindeki Curitiba kentinde bulunan bir cezaevinden 26 tutuklu firar etti. Dışarıdan 15 kişilik silahlı bir gruptan destek alarak kaçış gerçekleşti