Brezilya’da anlaşmaya rağmen polis grevi sürüyor

Brezilya’nın Espirito Santo eyaletinde yerel yetkililerle yapılan rağmen polislerin grevi devam ediyor. Polis eşleri, yapılan anlaşmayı illegal olarak değerlendirdi.

Ülkenin güney batısındaki eyalet makamları ile yapılan anlaşma kapsamında polis ve itfaiyecilerin Cuma akşamı işlerine yeniden başlamaları gerekiyordu. Yetkililer, grevin durdurulması karşısında grevcilere disiplin cezaları verilmeyeceğini taahhüt etmişti.  Ancak grevcilerin ücret talepleri kabul edilmedi.

Anlaşmanın yapıldığı toplantıda ailelerin temsilcilerinin yer almadığı belirtiliyor. Bu nedenle, aileler bu anlaşmayı illegal olarak değerlendirdi.

G1 haber sitesine konuşan polislerden birinin eşi, “Kendi aralarında bir anlaşma yapmazlar. Bu eylemi memurların eşleri yürütüyor ve hiçbiri orada değildi. Eylem devam ediyor” dedi.

Polislerin grev hakkı olmadığı için aileleri eylemleri yürütüyor.  Grev 4 Şubat’ta başladı. Aileler, ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor.

Grev nedeniyle polis devriyelerinin durması ardından eyalette, saldırılar, yağma olayları ve cinayetlerde patlama yaşandı.  Polis sendikasına göre, bir hafta içerisinde en az 127 cinayet işlendi.

Grevin sonlanana kadar, eyalete gönderilen 3 bin asker devriye geziyor.  Bazı işyerleri kapılarını açsa da güvenliksiz ortam hissi halen etkisini göstermeye devam ediyor.  Savunma Bakanlığı, “Durum henüz normale dönmedi, ama doğru yoldayız. Ordunun gelişinden bu yana, dükkanların yağmalanması durdu ve cinayetlerin sayısı kayda değer şekilde azaldı” dedi.

Cuma günü benzer bir grev, 500 kilometre uzaktaki Rio de Janeiro’da da yaşandı.  Rio’daki polis aileleri, ödenmeyen ücretlerin verilesini isteyerek, bir çok polis alayının girişlerini bloke etti. Eylemler Rio de Janeiro eyaletindeki 100 polis alayının 29’unda gerçekleşti.