Britanya Parlamentosu aile bireylerini çalıştırmayı yasakladı

İngiltere'de parlamento üyelerinin aile fertlerini danışman vs gibi işlerde çalıştırmaları yasaklandı.

Bağımsız Parlamento Standartları Kurumu (IPSA) tarafından yapılan açıklamada, Avam Kamarası üyesi milletvekillerine yönelik, etik dışı uygulamalara son verecek, bir karar alındığı bildirildi.

Buna göre, parlamenterlerin aile üyelerini veya yakın ilişkide oldukları bireyleri danışman veya asistan olarak işe almalarına yasak getiriliyor. Bu kararın 2020 yılındaki genel seçimlerden sonra geçerli olacağı da kaydedildi.

2009 yılında Britanya Parlamentosu’nda yaşanan bir skandaldan sonra kuruluan IPSA verilerine göre, Avam Kamarası’ndaki 650 parlamenterden 150 kadarı aile üyelerini danışman olarak çalıştırıyor.

Etik dışı olarak görülen bu davranışta bulunanların 84’ünün iktidardaki Muhafazakar Parti (Tories), 50’sinin ise İşçi Partisi (Labour) üyesi oldukları öğrenildi.

2009 yılında ise 204 kadar milletvekilinin 220 kadar aile üyelerini çalıştırdıkları ortaya çıkmıştı.

Britanya’nın dışında Fransa’da da yasak olmayan bu uygulama sayesinde milletvekilleri ve senatörlerin yüzde 20’sinin aile bireylerini danışman veya asistan olarak çalıştırdıkları biliniyor. Avrupa Parlamentosu ise etik dışı bu uygulamayı 2009 yılındaki seçimler vesilesiyle yasaklamıştı.