Bulgaristan Cumhurbaşkanı: İçişlerimize müdahale kabul edilemez

AKP hükümetinin seçimlere müdahaleye etmeye çalıştığı Bulgaristan’ın Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Türkiye’yi ‘içişlerine yönelik kabul edilemez müdahaleyle’ suçladı.

Kamuya ait BNT kanalına konuşan Rumen Radev, AKP hükümetinin Türk azınlığın partilerinden DOST’a verdiği açıktan desteğe tepki gösterdi.

Türkiye’nin komşu ülke olarak ‘dost ve ortak’ olarak kalmasını istediklerini belirten Radev, “İyi komşuluk ilişkileri geliştirmekte kararlıyız” diye konuştu. Radev, buna rağmen seçimlere müdahale edilmesinin kabul edilemez bir içişlerine müdahale olduğunun altını çizdi.

Türk bakanlardan Mehmet Müezzinoğlu, Bulgaristan’daki Türklerin yeni kurulan DOST Partisi’ne oy vermesi çağrısı yaparak, seçimlere açıkça müdahalede bulunmuştu. Bunun üzerine ise Bulgaristan hükümeti, Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski’yi başkent Sofya’ya çağırmıştı.

7 Mart’ta ise Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, AKP’nin desteklediği partinin seçim klibinde göründüğü gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. 

7,4 milyon nüfuslu Bulgaristan’da yaklaşık 700 bin Türk yaşarken, bunların 60 bin kadarı ise Türkiye’de de oy kullanma hakkına sahip.