Bulgaristan mültecilere karşı sertlik politikalarını devreye koydu

Bulgaristan, Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine geçmeye çalışan Irak ve Suriyeli mültecilere karşı demir perde günlerini aratmayan önlemleri yürürlüğe koydu.

Bulgaristan, Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine geçmeye çalışan Irak ve Suriyeli mültecilere karşı demir perde günlerini aratmayan önlemleri yürürlüğe koydu. Türkiye ile sınır hattının tümü ve Yunanistan ile sınır hattının bir kısmını tamamen elektrikli teller, termal ve gözlem kameraları ile donatan Bulgaristan, ordunun özel eğitimli birliklerini de sınır güvenliği için görevlendirmiş durumda.

AB ülkelerinin de baskısıyla bu önlemleri yürürlüğe koyan Bulgaristan, mültecilere karşı son derece sert politikalar uygulamaya başladı. Türkiye sınırını geçip Bulgaristan’a geçen kaçakların iltica hakkı tanınmazken sık sık işkence iddiaları da gündeme gelmeye başladı.

Geçtiğimiz mart ayında iki Êzîdî mülteciyi yakalayıp işkence ettikten sonra Türkiye tarafına bırakan Bulgar sınır muhafızları her iki mültecinin de yaralı bir halde donarak ölmelerini adeta seyretti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin Sofya temsilcisi Boris Cheshirkov yaptığı açıklamada iki mültecinin hangi koşullarda öldüğü konusunda henüz bir açıklama alamadıklarını ifade ederek “Duvarlar çözüm değil. Göç hareketi iyi yönetilmeli. Şu anda bu önlemler ve şiddet kullanımının aralarında çocukların da olduğu mültecileri riskli yolları denemeye sevk edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Bulgaristan’ın mültecilerin girişini, onları geldikleri ülkelere geri göndererek engellemesinin AB hukukuna aykırı olduğunu ifade eden Cheshirkov, “Bulgaristan bir AB ülkesi ve mülteciler sözleşmesine taraf. Mültecilere her şeyden önce kendi koşullarını, neden kaçtıklarını anlatma imkanı sağlanmak durumunda” şeklinde konuştu.

Ancak tüm çağrılara rağmen Bulgaristan daha sert önlemler almaya kararlı. AB içindeki Schengen bölgesine katılmak isteyen Bulgaristan, Türkiye’yle olan 160 kilometre uzunluğundaki sınırı yüksek teknoloji ile tamamen kapatmak istiyor.

Uluslararası Af Örgütünün raporuna göre Bulgaristan’da sınırda yakalanan kişiler darp ediliyor, birçoğunun üzerindeki para ve değerli eşyalar çalınarak Türkiye tarafına geri bırakılıyor.

BULGARİSTAN: BASKI ALTINDAYIZ

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Betine Joteva ise mülteciler ve kaçak göçmenler konusunda AB ülkeleri tarafından yoğun bir baskı altında olduklarını söyledi. Bulgar hükümetinin mültecilerin entegrasyonu konusunda yeni bir plan yürürlüğe koymak için çalışma başlattığını ancak AB’nin finansal desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Türkiye ve Yunanistan ile yeni sınır anlaşmalarına da ihtiyaç duyduklarını belirten Joteva, “Biz Bulgaristan olarak AB’nin dış sınırını korumak için verdiğimiz sözlere sadığız ve bu sorumluluğumuzdan geri adım atmayacağız” dedi.