Cezayir'de yerel halk kaya gazına karşı direniyor

Cezayir'in güneyinde Sahra çölündeki İn-Salah kentinde kaya gazı çıkarılmasına karşı yapılan protesto eyleminde çatışmalar yaşandı.

Cezayir'in güneyinde Sahra çölündeki İn-Salah kentinde kaya gazı çıkarılmasına karşı yapılan protesto eyleminde çatışmalar yaşandı.

Cezayir İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre 2'si ağır 40 polis yaralandı. Yerel kaynaklar en az 20 eylemcinin de yaralandığını bildiriyor.

Eylemciler İn-Salah kaymakamlık binası, kaymakamın evini, güvenlik güçlerine ait yatakhanenin bir kısmını ve bir polis kamyonunu ateşe verdi.

İçişleri Bakanlığı, güvenlik güçlerinin durumu kontrol altına aldığı ve sükuneti yeniden tesis ettiğini belirtti.

Cezayir kamu petrol şirketi Sonatrach'ın Aralık ayı sonunda İn-Salah bölgesinde ilk kaya kazı çıkarma çalışmasını başarıyla gerçekleştirdiği açıklamasından bu yana Sahra Çölü kentlerinde protesto gösterileri arttı.

Sonatrach, Şubat ayı sonunda yaptığı bir açıklamada giderek büyüyen tepkilere rağmen kaya gazı çalışmalarını sürdüreceklerini söylemişti.

Kaya gazının çıkardığı alana en yakın olan İn-Salah'da iki aydan beridir aralıksız gösteriler yapılıyor.

Cezayir, azalan petrol gelirlerini denkleştirmek için kaya gazına yoğun yaptırım yapmayı hesaplıyor, ancak kaya gazı yatakları yakınında yaşayan halkın tepkisiyle karşılaşıyor. Bölge halkı kaya gazı çalışmalarının çevre üzerinde ağır sonuçları olduğu endişesini dile getiriyorlar. Kaya gazı çalışmaları daha şimdiden çevreyi kirletmeye başladı bile.

Uluslararası araştırmalara göre, Cezayir ABD, Çin ve Arjantin'den sonra dünyanın dördüncü büyük kaya gazı rezervlerine sahip.